Aç Olan Midemiz Mi, Duygularımız Mı?

Yazar Sinem YağmurcuDiyetisyen • 14 Ekim 2019 • Yorumlar:

Duygusal açlık bir beslenme bozukluğudur. Siz de sırf canınız sıkıldığı için buzdolabına yöneldiğinizi hatırlıyor musunuz? Ya da yoğun geçen bir günün ardından kendinizi güzel bir yemekle ödüllendirdiğiniz oluyor mu? Bazı zamanlarda midemizin bize vermediği açlık sinyallerini duygularımız bize verir. Bir çok duygusal değişim sonucu oluşan bu ani yemek yeme durumu duygusal açlık diye nitelendirilebilir.

Duygusal açlıkla baş etmek mümkün mü?

Duygusal açlığın önüne geçebilmek için yapmamız gereken ilk şey kendimizi tanımak. Bizi acıkmadığımız halde yemek yemeye iten duygunun ne olduğunu bilmek bu durumla baş etmemizi sağlar. Bazı danışanlarım sırf canları sıkıldığı için yemek yediklerini, bazıları çok sinirli olduklarında öfkelerini hızlı yenilen bir yemekle bastırdıklarını, bazıları depresyonda olduklarında bir şeyler yemenin kendilerini iyi hissettirdiklerinden bahsediyor. Bu duygular yaşanırken genellikle tercih edilen besinler ise yağlı ve şekerli yiyecekler oluyor.

Öncelikle farkına varın! Çünkü farkındalık duygularımızı besler.

Hayatımızda bir şeylerin eksik olduğunu hissettiğimizde buzdolabına yönelip geçici bir haz almak yerine kendimize yeni ve uzun vade de yapılacak aktiviteler edinin. Bunun sizi daha çok mutlu edeceğinin farına varın.

Kalbinizin boş kaldığı ve bizi depresyona iten durumların midenizi etkilemesine izin vermeyin. Ona iyi bakın. Kalbinizi sevdiğiniz kadar midenizi de sevin.

Şekerli şeyler bana mutluluk veriyor demeyin. Egzersiz yapmak insanda mutluluk hormonu olan serotinin yapımını tetikler. 45 dakika yapacağınız tempolu yürüyüşün size nasıl keyif verdiğini kendiniz görün.

Evde hazırda sizi mutlu ettiğine inandığınız sağlıksız atıştırmalıkları bulundurmayın. Hiçbir çikolatalı pasta veya bol soslu bir hamburger bize uzun vadeli bir mutluluk veremez. Buz dolabınızın üzerine küçük notlar asın.

Mutlu hissedebilmek için sağlıksız besinler tüketerek aslında kendinizi cezalandırdığınızı bilin. Çünkü hiçbirimizin midesi çöp değil. Midenize kalbiniz kadar güzel bakın..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)