Ağız Kokusu

Yazar Emre KuralDiş Hekimi • 28 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Ağız kokusunun tedavi edilebilme- si için önce kokunun kaynağının doğru belirlenmesi ve bu nedenin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Devamlı ağız bakımı için:

Ağız bakımı olarak sadece diş fırçası kullanımı yeterli olmamakta, bakterilerden ve oluşturdukları olumsuz- luklardan kurtulabilmek için diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılması gerekmektedir. Gerekli olduğu taktirde antibakteriyel ağız gargaralarının kullanımı da faydalı olmaktadır. Bu uygulamaların nasıl yapılacağı size sunulan ağız bakımı kutusu içeriği ile bizzat dok- torunuz tarafından uygulamalı anlatılarak sizin için en uygun yaklaşım belirlenecektir.

Halitosis

Ağız Kokusu Nedir? Kaynağı Nedir?

Ağız kokusu bireyin toplum içerisindeki konumunu etkilemekte ve çoğunlukla da tedavi edilmektense bastırılmaya çalışılmaktadır. Kokuyu bastırmak için piyasada olan ürünlerin tamamı kullanıldığı sırada kokuyu hafifletmekte ancak etkileri kalıcı olmamaktadır.

Ağız kokusu bireyin toplum içerisindeki konumunu etkilemekte ve çoğunlukla da tedavi edilmektense bastırılmaya çalışılmaktadır. Kokuyu bastırmak için piyasada olan ürünlerin tamamı kullanıldığı sırada kokuyu hafifletmekte ancak etkileri kalıcı olmamaktadır.

Ağız kokusu kaynağına göre üç ana gruba ayrılabilir. Bunlar; kaynağını ağız içer- isinden alan kokular, nefes ve solunum yollarından gelen kokular ve sindirim sisteminden gelen kokular olarak ayırabilmekteyiz.

Ağız kokusu

Ağız kokusu toplumumuzda oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir sorun olmakla birlikte sosyal ve kültürel nedenlerle üzerinde fazla konuşulmamaktadır. Ülkemizde karşılaşılma sıklığı hakkında veri bulunmamakla birlikte batılı toplumlarda ağız kokusu görülme sıklığının %10 ile % 50 arasında değiştiği bilinmektedir. Farklı kültürlerde ağız kokusu farklı algılanmakta, bazı toplumlarda normal olarak nitelendirilen kokular bir başka rahatsız edici olabilmektedir. Hatta aynı toplum içerisinde, değişik sosyal yapılarda ağız ağız kokusu değerlendirilmektedir. Özellikle de aile içerisinde, bireyler birbirlerinin ağız kokusuna alışarak bu kokuyu yadırgamamakta ve ağız kokusu olabileceği ihtimalini tamamen dışlamaktadırlar.

Ağız kokusu bireyin toplum içerisindeki konumunu etkilemekte ve çoğunlukla da tedavi edilmektense bastırılmaya çalışılmaktadır. Kokuyu bastırmak için piyasada olan ürünlerin tamamı kullanıldığı sırada kokuyu hafifletmekte ancak etkileri kalıcı olmamaktadır. Kokunun bastırılması ise geçici bir çözüm olmakta, kokunun kaynağı tedavi edilmediği için de bu sorundan bir türlü kurtulunamamaktadır.

Ağız kokusunun kaynağı nedir?

Ağız kokusu kaynağına göre üç ana gruba ayrılabilir. Bunlar; kaynağını ağız içerisinden alan kokular, nefes ve solunum yollarından gelen kokular ve sindirim siste- minden gelen kokular olarak ayırabilmekteyiz. Sindirim sisteminden gelen kokular, sanılandan oldukça azdır ve çoğunlukla mideden gaz kaçırıldığında ortaya çıkar. Bazı reflü olgularında ağız kokusuna rastlanmaktadır. Nefes ve solunum yollarından kaynaklanan kokular ise tüm ağız kokularının yaklaşık %10 ‘u kadardır ve bazı ciddi hastalıkların habercisi veya onların sonucu olarak ortaya çıkarlar. Şeker hastalığı bu hastalıklar arasında ilk akla gelenler arasındadır.

Solunum yollarındaki kronik enfeksiyonlar ve bademcik taşları gibi faktörlerde nefesin kokmasına neden olabilmektedir. Ancak ağızdan gelen kokuların kaynağı çoğunlukla yine ağız içindeki sorunlardır. Sarımsak, soğan gibi kokulu yiyecekleri ve sigarayı ağız kokusu nedeni olarak ele almak çok doğru değildir. Çünkü bu maddelerin koku- su tipik ağız kokusu olmaktan uzaktır ve tüketilmedikleri zaman sorun yaratmamaktadır.

Sık sık bu kokulu gıdaların tüketilmesi kişinin kokuya duyarlılığını azaltmakta ve bu gıdaları tüketmesine karşın kendi ağzının kokmadığını düşündürtmektedir. Ancak, sanıldığı gibi bu kokular kolaylıkla uzaklaştırılmamakta ve karşı tarafı fazlasıyla rahatsız etmektedir.

Diğer taraftan ağız kuruluğu, uzun süreli açlık, ağız içerisindeki hastalıklar, iltihaplar ve dil üzerinde biriken bakteriler ağız kokusunun gerçek sorumlularıdır. Tedavi edilmemiş çürükler, dişler arasına sıkışıp kalmış gıdalar, kötü yapılmış protezler, diş eti hastalıkları ve ağız bakımının yapılmaması ağız kokusunun diğer nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için önce kokunun kaynağının doğru belirlenmesi ve bu nedenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanmakta ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleri ile azaltılmasından oluşmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)