Lamina Restorasyon Nedir?

Yazar Emre KuralDiş Hekimi • 28 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Estetiği kötü ön dişlerde ( diastemalı, çapraşık, çürük vs.) dişlerin ön yüzeyinden minimal aşındırma yapılarak hazırlanan, ince bir tabaka halindeki restorasyona verilen isimdir. Çok ince olması, metal içermemesi ve ışığı geçirmesi nedeniyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kadar mükemmel sonuçlar vermektedir. Diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle, dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev de kazandırmak için yeterlidirler. İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürelidir. Laminalar özel bir teknikle  ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

TAM SERAMİK RESTORASYONLAR NELERDİR?

Tam seramik restorasyonlar, bildiğimiz kaplamaların metal alt yapı olmaksızın, yalnızca güçlendirilmiş porselenden hazırlanan bir tipidir. Tam seramik restorasyonların tercih edilmesinin sebebi ışık geçirgenliğinin fazla olması, dolayısıyla daha estetik olmalarıdır. Bu tür restorasyonlar, içerisinde metal içermedikleri için dişe yakın görünürlüktedir ve anteror bölge estetik restorasyonlarda kullanılırlar. Anterior estetik bölgede çürük, kırık ve başka nedenlerle fazla harap olmuş dişlerde, lamina yapılmasının uygun olmadığı vakalarda tercih edilirler. yapımında, ağrısız bir şekilde dişlerin tüm çevresinden 1.7-2 mm. diş dokusu kaldırılarak işleme başlanır. Ana ölçü alındıktan sonra geçici hazırlanan kaplamalar yapıştırılır ve alınan ölçü üzerinde laboratuvarda çalışılarak full seramik restorasyonlar hazırlanır. Laboratuvar çalışmasından sonra restorasyonların provası yapılır ve dişe yapıştırılır. Full seramik restorasyonlar dişe hem mekanik hem kimyasal bağlandıkları için metal destekli restorasyonlardan daha tutucudurlar.

ZİRKONYUM DESTEKLİ SERAMİK RESTORASYONLAR NELERDİR? HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Estetik diş hekimliğinde, ön bölgede metal destekli seramik restorasyonların kısıtlı estetik sağlaması sorununun üstesinden gelmek amacıyla full seramik restorasyonlar kullanılması düşünülmüştür. Ancak tam seramik restorasyonlar yüksek estetik kalitede olmasına rağmen, yapıları gereği arka bölgede uzun köprülerde yeterli direnci sağlayamamaktadır. Bu sorunun üstesinden gelmek için alt yapı olarak zirkonyum metaryeli kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonyum beyaz renkli, yarı ışık geçirgenliğine, estetik kaliteye ve yüksek dirence sahip bir materyaldir. Bu özellikleri sonucu zirkonyumlar, estetik köprüler ve arka bölge restorasyonlarda optimum seçenek haline gelmiştir. Zirkonyum destekli seramik restorasyonların yapım işlemi, tam seramik restorasyonlarla aynı şekildedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)