Gülüş Tasarımı

Yazar Emre KuralDiş Hekimi • 28 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Diş Eti Estetiği Nasıl Sağlanır?

Sağlıklı ve düzgün görünen dişetlerine sahip olmak için doktorunuzun öncelikle var olan diş taşları ve bakteri plağını temizlemesi, gerekli ise diş eti tedavilerinizi yapması gerekmektedir.

Estetik bir gülüş için düzgün ve güzel dişlerin yanı sıra, bu dişlerle uyumlu, sağlıklı ve iyi düzenlenmiş dişetleri dudaklara ihtiyacımız vardır

GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR? Kişinin cinsiyeti, yaşı, yüz hatları, dudak ve diş eti şekli gibi özellikleri göz önünde bulundurularak, şekil ve konumları özel olarak tasarlanan dişlerle oluşturulan en ideal ve en estetik gülüş şeklidir.

Gülüş tasarımında diş ve diş eti uyumları, diş eti görünme miktarı, dişlerin şekilleri, renkleri, açılanmaları, gülme hattı gibi birçok kriter göz önünde bulundurulur. Bu kriter- leri sağlamak için; diş eti estetiğinden, diş beyazlatma sistemlerinden, kompozit ve seramik lamina restoras-yonlarından, tam seramik restorasyonlardan, implant üstü restorasyonlardan ve ortodontik tedaviden yararlanılabilir.

PEMBE BEYAZ UYUMU ÖNEMLİ MİDİR? Sadece beyaz ve düzgün dişlere sahip olmak güzel gülümsemek için yeterli değildir. Estetik bir gülüş için düzgün ve güzel dişlerin yanı sıra, bu dişlerle uyumlu, sağlıklı ve iyi düzenlenmiş dişetleri dudaklara ihtiyacı- mız vardır. Dişetlerinin yanlızca sağlıklı olmasının dışında, renkleri, gülme hattında görünme miktarı, dişler arası üçgen papil bölgelerinin dişlerle uyumu, bu bölgelerde ka- ranlık üçgenlerin olmaması, alt üst dudak ilişkisi önemlidir.

DİŞ ETİ ESTETİĞİ NASIL SAĞLANIR? Sağlıklı ve düzgün görünen dişetlerine sahip olmak için

doktorunuzun öncelikle var olan diş taşları ve bakteri plağını temizlemesi, gerekli ise diş eti tedavilerinizi yapması gerekmektedir. Diş etleriniz sağlığına kavuştuktan sonra dişlerle ve dudaklarla olan ilişkisi değerlendirilecek ve gerekli estetik uygulamalar yapılacaktır. Bu uygulama- lar genelde lazer ve koter gibi cihazlarla yapılan işlemlerdir.

LAMİNA RESTORASYON NEDİR? NASIL UYGULANIR? Estetiği kötü ön dişlerde (diastemalı, çapraşık, çürük vs.) dişlerin ön yüzeyinden minimal aşındırma yapılarak hazırlanan, ince bir tabaka halindeki restorasyona verilen isimdir.

Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle, dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev de kazandırmak için yeterlidirler. İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürelidir. Laminalar özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştır- ma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

Diş simetrisinin önemi

TAM SERAMİK RESTORASYONLAR NELERDİR? Tam seramik retorasyonlar, bildiğimiz kaplamaların metal alt yapı olmaksızın, yalnızca güçlendirilmiş porselenden hazırlanan bir tipidir.

Tam seramik retorasyonların tercih edilmesinin sebebi ışık geçirgenliğinin fazla olması, dolayısıyla daha estetik olmalarıdır. Bu tür retorasyonlar, içerisinde metal içermedikleri için dişe yakın görünürlüktedir ve anteror bölge estetik retorasyonlarda kullanılırlar.

Anterior estetik bölgede çürük, kırık ve başka nedenlerle fazla harap olmuş dişlerde, lamina yapılmasının uygun olmadığı vakalarda tercih edilirler. Yapımında, ağrısız bir şekilde dişlerin tüm çevresinden 1.7-2 mm. diş dokusu kaldırılarak işleme başlanır. Ana ölçü alındıktan sonra geçici hazırlanan kaplamalar yapıştırılır ve alınan ölçü üzerinde laboratuvarda çalışılarak full seramik restorasyonlar hazırlanır.

Laboratuvar çalışmasından sonra restorasyonların provası yapılır ve dişe yapıştırılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)