Ağız ve Diş Bakımı

Yazar Uğur BilkayDiş Hekimi • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Diş hekimliğinde tüm tedavi ve uygulamaların başında doğru ve düzenli ağız-diş bakımı gelir.

Sağlıklı bir ağız ve dişler için yapılacak bakımın günlük ve özenli olması gerekmektedir. Diş fırçalamak, diş ipi kullanımı, hekim kontrolleri, su tüketimi ve sağlıklı beslenme ağız ve diş bakımı için gerekli en önemli eylemlerdir. Ancak gelişigüzel bir şeklide fırçalanan diş, yanlış kullanılan bir diş ipi veya uzun aralıklarla gidilen bir dişhekimi kontrolü ne yazık ki hiç bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle sağlığımız için ağız ve diş bakımını düzenli ve doğru bir şekilde yapmamız gerekmektedir.

Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak temiz bir ağız ortamı için çok önemlidir. Temiz bir diş yüzeyinde yemekten yaklaşık yarım saat sonra yemek artıkları, tükürük, doku artıkları ve mikroorganizmaların oluşturduğu çok yapışkan bir tabaka meydana gelir. Buna ‘’dental plak’’ adı verilir. Bu plak ağız içinde oluşabilecek hastalıkların kaynağıdır ve diş yüzeyinde 24 saatten fazla kalmaması gerekir. Bu yüzden günde iki kere diş fırçası ile ve günde en az bir kere diş ipi ile ağız hijyenini korumak gerekir.

 

Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?

 

Sağlıklı ağız ve dişler için kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kere diş fırçalamak gerekmektedir. Dişlerimizi fırçalarken doğru bir fırça ve doğru bir fırçalama tekniği kullanmalıyız. 

Fırçamızın kılları ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Fırçalama yapılırken kıllar diş etine ve dişlere yumuşak bir basınçla temas ettirilmelidir. Fırçanın kıllarını diş eti kenarı boyunca yaklaşık olarak 45 derecelik bir açıyla tutmamız gerekir. Fırçamızı sağa sola yada aşağı yukarı kaydırmadan küçük dairesel hareketlerle diş etimize masaj yaparak ve diş eti cebini de temizleyerek tek harekette üst çene için aşağı , alt çene için yukarı çekmemiz gerekir. Çiğneyici yüzeyleri ise arkadan öne doğru fırçayı tek bir harekette çekerek temizlememizi tamamlarız.

 

 

Doğru diş ipi kullanımı nasıl olmalıdır?

 

Diş ipi kullanımı diş ara yüzlerinin hijyeni açısından çok önemlidir. Diş aralarında birikmiş yemek artıklarının temizlenmesi o bölgede oluşabilecek çürük oluşumunun ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmiş olur.

 

Doğru diş ipi kullanımı için diş ipi uygun uzunlukta kesildikten sonra (yaklaşık 40 cm) her iki elimizin işaret parmaklarına uygun bir mesafe kalana kadar dolarız. Arada kalan kısma baş parmaklarımızla yön vererek diş fırçasının ulaşamadığı iki diş arasındaki yüzeyler boyunca diş etine fazla baskı yapmadan aşağı yukarı nazikçe hareket ettiriniz. Eğer fazla baskı yapılırsa diş etine zarar verilebiliriz. Günde en az bir kere diş fırçaladıktan sonra uygulamak gerekmektedir. 

 

 

Hekim kontrolü

 

Ağız içerisi bilinenin aksine mikrop üremesine oldukça müsait bir ortamdır. Çeşitli sosyal alışkanlıklar veya kişinin genetik yatkınlığı nedeniyle ağız ve diş bakımı doğru yapılsa bile dişlerde ve dişetlerinde bazı rahatsızlıklar gözlenebilir. Bu durumda erken teşhis ve tedavi, ağız sağlığı açısından çok önemlidir. En az 6 ayda bir yapılan diş hekimi kontrollerinde diş taşı temizliği yapılır, ağız içerisinde sağlığı tehdit eden bir oluşum var ise önlem alınır ve ileride karşılaşılabilecek kötü senaryoların önüne geçilmiş olur.

 

 

Su tüketimi ve sağlıklı beslenme

 

Tüm vücut sağlığımız için olduğu gibi ağız ve diş sağlımız için de su tüketimi ve sağlıklı besleneme çok önemlidir. 

 

Su ağız içerisini temizleyen, arındıran en saf, en sağlıklı maddedir. Yemeklerden sonra ağzımızı su ile çalkalamak ve aralarda düzenli su tüketmek yemek artıklarının diş ve diş etlerine zarar vermesini engellediği gibi ağız içerisinin Ph dengesini düzenleyerek çok daha sağlıklı bir ortam yaratır. 

 

Sağlıksız gıdalar, fast food, asitli içecekler, fazla şekerli tuzlu yemekler diş minesine zarar veren plak oluşumu tetikler ve çürük oluşumuna neden olur.

Elma, havuç veya ayva gibi sert meyvelerin ısırılarak tüketilmesi dişleri temizler, diş etlerini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri içerdiği kalsiyum sayesinde daha güçlü dişlere sahip olmamızı sağlar. Yeterli ve dengeli beslenme ağız sağlığı için gerekli tüm ihtiyacımızın alınmasını sağlayacağından diş ve diş etleri için çok önemlidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)