Periodontoloji

Yazar Uğur BilkayDiş Hekimi • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Periodontoloji dişhekimliğinin diş eti ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen hastalıkları inceleyen ve tedavisini yapan bölümüdür. Diş eti ve diş çevresi dokularda yaşanan hastalıklara ise genel olarak periodontal rahatsızlıklar denir.

Ağız ve diş bakımı düzenli ve doğru yapılmadığında diş yüzeyinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri plağı dediğimiz bir tabaka oluşturur. Bu durum sağlıksız bir ağız ortamına, çürüklere ve diş eti iltihaplarına neden olur. Diş eti iltihapları oldukça zararlı ve ciddi bir rahatsızlıktır ve özensiz bakım nedeniyle oluşan bu iltihabik durumun başlangıç safhasına ‘’GİNGİVİTİS’’ denir. Bu evre hastalığın başlangıç evresidir ve bakteri plağından sadece diş etleri etkilenmiştir; diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanama gözlenir. Tedavisi için dişhekimleri tarafından yapılan profosyenel diş taşı temizliği ve düzenli ağız bakımıyla sağlanır.

Gingivitis (Diş eti iltihabı) tedavi edilmez ise ne olur?

Diş kayıplarının %70 gibi büyük bir çoğunluğu diş eti iltihabı rahatsızlıklarından kaynaklanır. Başlangıç evresinde teşhis ve tedavi edilmeyen iltihap ilerler ve diş eti fibrillerinin ve dişi tutan alveol kemiğinin yıkımana  yol açar. Periodontitis denilen bu evrede iyileşme süreci çok daha uzun ve ağrılıdır. Tedavisi için yine diş hekimleri tarafından uygulanan diş taşı temizliği ve özel aletlerle yapılan küretaj işlemi gerekir. Peridontitis evresi teşhis ve tedavisinde geç kalındığı ve hastalığın ilerlediği vakalarda ise periodontal cerrahi işlemlere gerek duyulur, tedavi antibiotik kullanımı ve ağız gargaraları ile desteklenir.

 

Diş eti (Periodontal) hastalıklarının belirtileri nelerdir?

-Diş etinin açık gül kurusu renginin kaybolur, diş etlerinin kızarır ve şişer.

-Diş fırçası ve diş ipi kullanımı sırasında kanama oluşur.

-Diş etlerinde sürekli bir kaşınma hissi oluşur.

-Dişlerde sızlama ve ağrı oluşur.

-Diş etlerinde çekilme gözlenir.

-Ağızda kötü koku oluşur.

-Diş boylarında uzamalar, aralarında açılmalar gözlenir.

-Diş taşlarının oluşturduğu siyah alanlar gözlenir.

 

 

Diş eti (Periodontal) hastalıklarının nedenleri nelerdir?

-Yetersiz, düzensiz ve yanlış ağız ve diş bakımı,

-Aşırı stres,

-Sağlıksız ve tek tip beslenme,

-Diabet ve kişinin bağışıklık sistemine etkileyen diğer hastalıklar (lösemi, aids gibi),

-Menopoz, ergenlik veya hamilelik gibi hormonal dengenin değiştiği dönemler,

-Kullanılan bazı ilaçlar,

-Sigara,

-Ve tüm hastalıklarda etkinli olduğu gibi genetik yatkınlık.

 

Diş eti (Periodontal) hastalıklarının nasıl önlenir?

Diş eti (Periodontal) hastalıklarından korunmak birincil olarak kişinin kendi elindedir. Öncelikle doğru ağız ve diş bakımı nasıl olur, diş fırçalamak, diş ipi kullanımı ve diğer faktörlerin doğrusu nasıldır öğrenmek çok önemlidir. Sonrasında ise bu bakımları aksatmadan düzenli bir şeklide hayat alışkanlığı haline getirmek gerekir. 6 ayda bir yapılan dişhekimi kontrollerinde yapılacak diş taşı temizliği de, taşların diş etlerine yapacağı baskıyı ortadan kaldıracağından atlanmaması gereken bir detaydır. Diş hekiminiz size özel bir ağız bakım planlaması sunarak iltihaptan uzak, sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmanızı sağlayabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)