Ağızda Kötü Koku

Yazar Erkan TarhanKulak Burun Boğaz Doktoru • 11 Nisan 2017 • Yorumlar:

Dünyadaki her 4 kişinin 3’ünde ağızda kötü koku şikayeti bildirilmektedir. Sadece düzenli diş fırçalamakla ağız kokusu 1/3 oranında azalmaktadır.

Ağız kokusunun (halitozis) nedenleri aşağıdaki 6 ana başlıkta incelemekteyiz.

1 - Ağız ile ilgili nedenler

Bunlar arasında ağız hijyeni bozukluğu ilk sırayı alır. Dişler ve dil üzerindeki mikroorganizmalar ile ağızdaki protein artıkları temizlenmezse kötü koku yaparlar. Diş plakları içinde yerleşmiş mikroplar genellikle havasız ortamda üreyebilen mikroplardır. Diş eti iltihapları, yemek artıkları, çok sigara içenlerde ve ağız temizliğine önem vermeyenlerde oluşan dil üzerindeki tabaka kötü kokunun kaynağı olabilirler. Ağız ve boğaz boşluğundaki diğer nedenler bademcik, geniz eti enfeksiyonlarıdır. Bademcik taşları da kötü kokuya neden olabilmektedir. Ağızdaki tükrük salgısının azalması da halitozisi artıran bir neden olabilir.Diş taşı ve plak temizlemeleri ile ağız kokusunda 1/5 oranında azalma izlenmektedir.

2 - Burun ve sinüs hastalıklarıyla ilgili nedenle

Bu grupta en önde gelen neden sinüzitler ve burun iltihaplarıdır. Sinüzitler tedavi edilmediklerinde kronikleşirler ve genize doğru iltihabi kötü kokulu akıntının kaynağı olurlar.

3 - Yemek borusu ve mide gibi gastrointestinal sistem hastalıkları;

Mide kaynaklı reflü (kaçak) hastalığı, bazı iltihabi mide hastalıkları, yemek borusunda oluşan cepler biriken yemek içeriği nedeniyle ve iltihap nedeniyle halitozise neden olabilir.

4 - Akciğer kaynaklı nedenler

5 - Açlık, diet, oruç tutma, karaciğer, böbrek yetmezlikleri gibi diğer nedenler de kötü ağız kokusuna neden olurlar.

6 - Beslenmeye bağlı (sarımsak, soğan, bazı balık ve peynir çeşitleri vb) ağız kokusu görülmektedir.

Tedavi Metodları

Tedaviye başlanmadan önce sebebinin anlaşılması gerekir. KBB uzmanı, diş hekimi ve gastroenteroloji bölümleri değerlendimelerini yapmalıdır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları varsa tedavi edilmelidir. Ağız hijyenine önem verilmelidir. Dilin üst kısmı diş fırçasıyla nazik bir şekilde haftada birkaç gün fırçalanmalıdır. Reflü varsa ilaç ve davranış tedavileri gereklidir. Enfeksiyon varsa antibiyotikler, gargaralar kullanılmalıdır Bazı gargaralar da (klorheksidin glukonat, setilpiridinyum klorid, benzetonyum klorid, çinko iyonları içerenler gibi) etkili olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)