SEPTUM DEVİASYONU (Burun İçi Eğriliği)

Yazar Erkan TarhanKulak Burun Boğaz Doktoru • 13 Nisan 2017 • Yorumlar:

Septum deviasyonu nedir?

Septum deviasyonu, burun direği veya orta hattındaki eğrilikleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Normalde düz olan ve burun boşluğunu sağ ve sol olmak üzere ikiye ayıran bu yapı, doğumdan veya sonradan meydana gelen travmalar nedeni ile eğrilebilir. Burun eti, burun kemiği, kıkırdak terimleri halk arasında kullanılan diğer isimleridir.

Septum deviasyonu neden olur?

Septum deviasyonu doğum sonrasında annenin doğum kanalından çıkarken veya sonradan travmalar nedeni ile oluştuğu düşünülmektedir.

Kimlerde septum deviasyonundan şüphelenilmedilir?

Burun tıkanıklığı, burundan nefes almakta zorluk, horlama, ağız solunumu, sık sık sinüzit hikayesi, baş ağrısı, koku almada bozukluk, uyku bozuklukları şikayeti olan kişilerde septum deviasyonu olabileceğinden ayrıntılı KBB muayenesi gerekmektedir.

Septum deviasyonu tanısı nasıl konur?

Yukarıda bahsedilen şikayetleri olan hastalar septum deviasyonu açısından muayene edilmelidir. Burun içinin endoskopik olarak incelenmesi ile septum deviasyonu ve burun tıkanıklıklarının tanısı kolay ve doğru biçimde konulabilir.

Septum deviasyonu tedavisi nasıl yapılır?

Septum deviasyonu, tedavisi cerrahi olarak yapılabilen bir hastalıktır. Burun orta hattındaki kemik ve kıkırdak yapılarındaki eğrilikler cerrahi olarak düzeltilebilir. Bu ameliyata septoplasti denmektedir. Septoplasti ameliyatı hem hasta tamamen uyutularak hem de bölgesel olarak uyuşturularak yapılabilmektedir. Normal koşullar altında 30-45 dakika süren operasyondan sonra tamponsuz veya basit, küçük tamponlar konmaktadır. Daha önceki yıllarda burun içerisinde konan şerit şeklinde uzun bez tamponlar artık kullanılmamaktadır. Bu nedenle septoplasti ameliyatları eskiden söylendiği kadar zor ve ağrılı işlem olmamaktadır.

Septoplasti sonrası burun kemiği tekrar büyür mü?

Usulüne uygun yapılmış ameliyat sonrasında eğri olan burun kemiği ve kıkırdağı tekrar büyümez. Septoplasti ameliyatının başarısı %85 civarındadır.

Ameliyat sonrası neler olacak?

Ameliyat sonrası tampon kullanmak biir zorunluluk değildir. Kendiliğinden emilen dikişler kullanıldığından dikiş almaya gerek olmayıp, hastanın ameliyat sonrası pansuman ve bakımı çok kolaylaşmıştır. Ameliyatın erken döneminde ilk 2 gün burundan bir miktar sızıntı ve ilk 7 gün burun tıkanıklığı beklenen bir durumdur. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bu ameliay sonrası hastalar birkaç günde işlerine dönebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)