Ağlamanın Yararlı Olduğunun Kanıtları

Yazar Çağlar ElbirlikPsikolog • 5 Nisan 2022 • Yorumlar:

Dr. William Frey, insan gözyaşının kimyasal içeriği üzerinde yaptığı araştırmada duygusal nedenlerle dökülen gözyaşı içeriğinin, soğan doğramak gibi nedenlerle tahriş sonucu dökülen gözyaşının içeriğinden farklı olduğunu bulmuştur. Dr. Frey bu bulguyla, ağlamanın çok özel olduğunu ve duygusal nedenlerle ağlamanın, idrar yapmak ya da dışkılamak gibi atık maddelerden kurtulma amacını taşıdığını öne sürüyor. Gözyaşlarıyla vücudumuzdan atılan maddeler, özellikle ACTH ve katekolaminler stres sonucu biriken maddelerdir. İnsan gözyaşında, vücutta çok birikirse sinir sistemi üzerinde toksik etkileri olabilen manganez bulunmuştur.

Ağlamak yalnızca vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamaz, aynı zamanda gerginliği de azaltır. Yetişkin psikoterapisi üzerine yapılan araştırmalar, hastaların ağlayıp öfkelendikleri seansların hemen ertesinde tansiyonlarının, nabızlarının ve vücut ısılarının düştüğünü ve beyin dalgalarının daha senkronize olduğunu göstermiştir. Bu değişiklikler aynı süreyi yalnızca spor yaparak geçiren kişilerde gözlenmemiştir.?

Başka araştırmalardaysa, danışanın çok ağladığı terapilerin ciddi psikolojik iyileşmeye yol açtığını göstermiştir. Terapi sırasında duygularını bu şekilde ifade etmeyi öğrenemeyen danışanlarda ilerleme kaydedilmezken, terapide sık sık ağlayan kişiler hayatlarında gelişme göstermişlerdir.

 

Ağlama gerginliği azaltıyor ve vücuttaki toksinleri atmamızı sağlıyorsa, fiziksel sağlığımızla ilişkili bir davranış olduğunu düşünmeliyiz. Araştırmalarda, sağlıklı insanların ülser ve kolütü olan insanlardan daha çok ağladıkları ve ağlamaya karşı daha olumlu bir yaklaşımları olduğu bulunmuştur. 

 

Ağlayınca vücutta neler oluyor?

  • Mutluluk hormonu salgılanıyor.

  • Toksinler atılıyor.

  • Gözyaşı bezleri besleniyor

  • Kan dolaşımı hızlanıyor

  • Vücut sakinleşiyor

  • Göz ve burun temizleniyor

 

Yani Sezen Aksu’nun da dediği gibi…

Ağlamak güzeldir..  Süzülürken yaşlar yüzünden….

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)