Sporcular Ne Zaman Psikolog İle Çalışmalı?

Yazar Çağlar ElbirlikPsikolog • 5 Nisan 2022 • Yorumlar:

Bireysel veya takım sporu olsun üst düzey elit sporcuların hemen hemen hepsi kendini daha iyi tanımak için psikologla çalışır.

Ayrıca performansını daha üst seviyeye çıkartıp diğerlerinden sıyrılmak ve yarış halinin üstesinden gelebilmek için de bu hamlede bulunabilir.

Siz de ister elit ister amatör sporcu olun veya egzersiz seven biri olun özel bir probleminiz olmasa dahi, profesyonel destek alabilirsiniz. Böylece gelişiminizi ve istikrarı hızlandırabileceğinizi unutmayın…

Peki, Sadece Spor Performansım Üzerine mi destek alabilirim?
Hayır. Performansınızı etkileyen her konuda (aile, arkadaş, okul/iş, sevgili/eş vb.) hakkında konuşabilirsiniz. 

 

Edindiğiniz beceri ve deneyimleri hayatınızın diğer alanlarına taşımayı da öğrenerek 

 

kişisel yaşamınızda ve kişiler arası ilişkilerde daha sağlıklı bir tutum izleyebilirsiniz.
 

Ulaştığınız psikoloğun diploma ve uzmanlık alanlarını öğrenmeyi ihmal etmeyin..

 

Spor ve egzersiz psikolojisi nedir? 

Spor ve egzersiz aktivitelerinde insanların ve insan davranışların bilimsel olarak çalışılması ve elde edilen bilginin uygulama alanına geçirilmesini amaçlayan disiplindir. Spor ve egzersiz psikologları, yetişkin ve çocukların sporsal aktivitelere katılımını ve bireyin bu aktivitelerden faydalanması için yardımcı olan ilke ve rehberlikleri tanımlar. Spor ve egzersiz psikolojisi çalışanların çoğu iki amaçla yola çıkar;

 

  • Psikolojik etkenlerin bireyin fiziksel performansını nasıl ve ne şekilde etkilediğini anlamak (Kaygı, basketbolcunun serbest atışlarındaki istatistiğini nasıl etkiler? ya da Kendine güven eksikliği, bir çocuğun yüzmeyi öğrenebilme becerisini etkile mi?)

  • Spor ve egzersiz aktivitelerine katılımın bireyin psikolojik gelişim, ruh sağlığı ve bütünlüğünü nasıl etkilediğini anlamak. (Koşmak, kaygı ve depresyonu azaltır mı? veya Üniversite düzeyinde spora katılım, kişilik gelişimini güçlendirir mi?)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)