Aile Toplantıları

Yazar Binnur Demir • 14 Mart 2024 • Yorumlar:

İlk olarak anne ve babanın anlaşarak daha önceden planlayarak yapabileceği gibi, aile içinde toplantıya katılmak istemeyen, uyumsuz davranışlar sergileyen aile üyesine çaktırmadan ve toplantı havası oluşturmadan da yapılabilir. Bir ergen olduğunu düşünün mesela."Kanka ne oluyor burada. Kumpas falan mı kuruluyor. Bi salın beni yaa" diyebilir. Aile dinamiklerini ve farklılıklarını her zaman göze alarak uygulayın yapacaklarınızı burası mühim. Kalabalık aile olması şart da değil. İki kişi de yapabilir. Toplantı yöneticisi olmama şartıyla aguk guguk sesler çıkarmasına izin verdiğimiz şekerlik bebekler de bulunabilir yanınızda. Şunu da söylemeden geçmeyeyim. Beş yaş üstü her birey toplantı yöneticisi olabilir. Tabi yardım alacağı ebeveynini seçebilir. Mesela toplanmaya teşvik amaçlı hane halkının ortak sevdiği bir kurabiye ve çay nefis olur. Önceden küçük küçük hediyeler hazırlanabilir. Telefonlar sessize alınır, tanıdıklar çevrimdışı bırakılır. Her hafta aynı gün ve saatte olmak kaydıyla herkese uygun bir zaman dilimi belirlenir. İlk toplantıyı anne ya da baba yönetir. Burada önemli olan bir mesele de babanın otoritesi sarsılmadan işleyen bir süreç olmasıdır. Alfabetik isim sırasına göre de seçilebilir teknik yönetici. Toplantıda görev ve sorumluluklarınız, bu hafta yaşadıklarınız, gelecek haftaki planlarınız, duygularınız, düşünceleriniz, hayalleriniz, istekleriniz vs. her şey rahatça ifade edilmelidir. Aldığınız kararları herkesin görebileceği bir yere asabilirsiniz.

"Bu toplantılar da nereden çıktı. Eski köye yeni adet getiriyorsunuz hocam" demeyin lütfen. Gelenek, kelime itibariyle gelene ek getirilerek oluşturulur. Tamam, biz atalarımızdan gelen aktarımı aldık kabul. Peki bizler ne aktaracağız. Bu da bizim zamanımızın geleneği olmasın mı? Olsun olsun hem de hepimizi oldursun. Gönüllerimizi sevgiyle doldursun birlikteliğimiz .Güven versin beraberliğimiz. Herkes söz sahibi olsun, değerli olduğunu yürekten hissetsin. Henüz ferini kaybetmemiş gözlerimiz birbiriyle çarpışsın, dağılsın öfkelerimiz. Yüreklerimizdeki nefret tohumları çürüsün. Aldığımız yükleri paylaşalım geçsin yorgunluğumuz. Hakkaniyetle yürüsün yapıp ettiklerimiz, hepimize örnek olsun. Muziplik yapmayı en çok seven patlatsın bir fıkra. Kahkahalar havada uçuşsun. Bir bilmece, bir yarışma mesela. Ya da öylesine içinizden ne gelirse yaşayın gitsin. Sabırla ve saygıyla dinleyin birbirinizi. Değerlerin ihlalinden kaynaklanan problemler günyüzüne çıksın. Çözülmemiş uyuşmazlığınız kalmasın. İyi kötü ne varsa paylaşın birbirinizle. Toplantı bittiğinde kocaman bir hafiflik olsun yüreğinizde. Seke seke dağılsın yavrular odalarına. Bir dahaki toplantının heyecan ve merakıyla...

Aile toplantıları, değerimizi keşfettiğimiz bir laboratuvar ortamına dönüştüğünde bu fırsatı kaçırmayalım. Bir sonraki adım, muhakkak hepimizi sohbet ve muhabbet ortamına götürecektir. Herkese ,yöneticisi değerler olan bol huzurlu toplantılar diliyorum. Esenle kalın.

AİLE DANIŞMANI

BİNNUR DEMİR

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)