Sesimi Duyuyor Musun?

Yazar Binnur Demir • 14 Mart 2024 • Yorumlar:

Evlilik sadece iki insanı değil, bir toplumu huzur ve güvence altına alır, bir nesli korur. Evlenerek hem huzurlu bir yuva kurmak, hem de topluma sağlıklı bir aile kazandırmak her insanın arzusudur. Hiç kimse evliliğe ileride nasıl olsa boşanırım düşüncesi ile adım atmaz. Heyecan ve mutlulukla başlayan bu süreç her zaman istenildiği yada hayal edildiği gibi gitmeyebilir.

Son zamanlarda hepimizin diline pelesenk olan bir söz vardır "Boşanmalar ne kadar da çok arttı. Duydunuz mu şu falanca da boşanmış "Dedikodu malzemesi olarak kullandığımız bu sözün devamında akıl da vermeye başlarız. İstatistikleri de es geçmeden yaptığımız ayrılık taramasını tamamlar, bir gün bizim yada en yakınlarımızın da başına gelebileceğini düşünmeden ahkam kesmeye, sonuç okuması yapmaya devam ederiz. Bunları konuşurken afiyetle yudumladığımız kahve aynı şeyler bizlerin başına geldiğinde gırtlağımızın neresinde olacak acaba? Burada bir durup empati yapma zamanı gelmedi mi? Evliliklerinde huzursuzluk yaşayan insanlar ilk olarak yakınlarından başlarlar anlatmaya, yaşadıklarını paylaşmaya. Şimdi kendimizi onları dinlerken bir düşünelim .Karşı cephelerindeyiz yani. Seçeneğimiz de çok. Sorunlarını dinleyip başkalarına aktarabiliriz. Kendi evliliğimizde hiç böyle sorunlar olmadığını çok şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz. Dinlemiş gibi görünüp önümüzdeki tabaktan yemeye devam da edebiliriz vs .Bir de empatik bir yaklaşım deneyelim. Yanlarına geçip onların yerine koyalım kendimizi. Yine aynı düşüncelere sahip olamayacağımız kesin değil mi? Burada verdiğimiz akıllar, ettiğimiz tavsiyeler kendimize bile yetmez emin olun. İki insanın mutlu olması, ailenin huzuru tüm toplumu olumlu yönde etkiliyorsa; iki insanın mutsuz ve ailenin de huzursuz olduğu bir toplum muhakkak aksi yönde etkilenecektir. Dinleme amacımız olaylara hakim olarak hükmetmek değil, taraflara hakem olabilme amacı olmalıdır. Bununla birlikte mış gibi dinlemek herkesin yapabileceği, elini taşın altına koymak er kişinin işidir.

Evliliklerde duyduğumuz "Sesimi duyuyor musun?" çığlığı bizden hayat istiyor. Onlara uzatacağımız el, göstereceğimiz ilgi ve alaka, samimi şekilde dinlendiğini anlama, anlaşıldığının farkına varma, arkalarına dayadığımız güven yastığı, hem insanların hem de toplumun hayatını kurtarır.

AİLE DANIŞMANI

BİNNUR DEMİR

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)