Ailecek Yemenin Önemi

Yazar Zeynep Sarıkaya • 24 Mart 2023 • Yorumlar:

Birçok uzman ailelerin yemek saatlerinde bir arada olmasını ve birlikte yemek yemeyi savunur. Gerçekten de, yapılan araştırmalara göre, aile üyelerinin öğünlerini birlikte aynı masada yemesi, daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında büyük önem taşımaktadır. Bu durum yalnızca beslenme alışkanlıklarına olumlu etki sağlamaz. Bununla birlikte, aile içi iletişim becerilerinin gelişmesine ve o ailede yetişen çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine ve ruhsal durumlarına da olumlu katkı sağlar.

Birlikte masaya oturma eyleminden de anlaşılacağı gibi, bu eylem gerçekleştiğinde öncelikle bir birliktelik, beraberlik hali ortaya çıkar. Bireyler bu birlikte olma halinden beslenir. Aile bütünlüğü ile destek ve güven duyguları da pekala gelişir, yeşerir... Masada bir yere sahip olmak ve o bütünün bir parçası olmak çocukların öz güvenlerinin artmasına sebep olur. Birlik ve beraberlik duygusu ile, zor zamanların atlatılmasında ihtiyaç olan direnç duygusunu da artırmaktadır. Sağlıklı özgüven hali, kendimizle ilgili inançlarımızın olumlu olmasına yol açar. Böylelikle kendimizi iyi hisseder, kendimizle ilgili olan algımız da olumlu anlamda şekillenir ve kendimizi başkalarının saygısını hak eden biri olarak görürüz. Bu sayede, psikolojik sağlamlık da güçlenir.

Ailecek yemek yemek, iletişim becerilerini de güçlendirmektedir. Masada yapılan paylaşımlar sayesinde çocukların iletişim becerilerinde artış ve olumlu anlamda gelişim gözlenmektedir. Çocuklar kendi duygu ve düşüncelerini o birlik ve beraberlik duygusu ile birlikte rahatça ifade etme şansı yakalar. Kendini sağlıklı bir şekilde ifade edebilen bir çocuğun okul başarısı da artacaktır. Yani, çocuğunuzla birlikte yemek yemeniz çocuğunuzun duygusal gelişimine katkı sağladığı kadar akademik performansına da olumlu anlamda etki eder.

Bu konunun sağlığımıza da birçok katkısı vardır. Aile ile yenen yemeğin sağlıklı yeme alışkanlıklarını pekiştirdiği kadar, düşük obezite riskine de işaret eder. Özellikle ergenlikte, beden algısının olumlu anlamda gelişmesine katkı sağlar. Aile ile birlikte yemek yeme düzenine alışkın olan bir birey daha çok sağlıklı gıda ve ev yemeği tüketir. Bireyin sürekli olarak şekerli ve/veya hazır gıda ürünleri tercih etme oranı azalır. Alacağı hazzı ürünler ile birleştirmez ve bu sayede daha sağlıklı yeme alışkanlıklarıyla birlikte, yeme bozukluğu, alkol ve madde kullanımı geliştirme oranında da azalmaya sebep olur.

Günlük hayatta ekran ile geçirilen vakit oldukça fazladır. Bununla birlikte aile üyelerinin birlikte geçirdiği kaliteli vakitlerin de bu hızlı hayat akışında oldukça kısıtlı olduğunu düşünürsek yemek saatlerinin tüm aile üyeleri için oldukça büyük bir fırsat olduğunu anlayabiliriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)