Akupunktur Nedir?

Akupunktur,cilt üzerindeki belirli noktalara çok ince iğnelerin batırılmasıyla bu noktaların uyarılması esasına dayanan geçmişi 5000 yıl öncesine dayanan geleneksel bir tedavi yöntemidir.Vücudun enerji akışını dengeleyerek organizmanın kendini iyileştirmesine yardımcı olur.Başta obezite olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.Bunlar migren,fibromyalji,romatizmal hastalıklar,alerjiler,psikosomatik hastalıklar,sigara bırakma,sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi.Geniş endikasyon alanının bulunması ve etkinliği nedeniyle alternatif tedavi yöntemlerine yönelen hastaların gözdesi olmuştur. Temel düşünce vücut hayat enerjisi yani ‘çi’ akışında bir bozukluk veya blokaj olduğunda birtakım sağlık problemlerin ortaya çıkmasıdır. Vücudumuzda bulunan belirli akupunktur noktalarına saç kılından ince iğneler batırarak enerji akışının sağlanması, vücut enerji dengesinin sağlanması, iyileşmenin hızlandırılması ve rahatlamanın sağlanması amaçlanır.

Vücutta meridyen denilen her biri farklı organlarla ilişkili enerji kanalları vardır. Bu kanalların üzerinde yüzlerce akupunktur noktaları vardır. Etki mekanizmaları konusunda birçok görüş vardır. Akupunktur noktaların uyarılmasıyla doğal bir ağrı kesici olan endorfin salınımı sağlanmaktadır ayrıca inflamasyonu azaltan, beyini sakinleştiren, kan akımını ve kan basıncını düzenleyen otonom sinir sisteminin aktive olduğu düşünülmektedir.

Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akupunktur değişik boylarda kıldan ince çelik tek kullanımlık iğnelerin vücut veya kulağa sokulmasıyla yapılır. İğne ile uyarı sağlanarak etkilenen doku veya organlarda iyileşme sağlanır. Uzakdoğu inanışına göre insan vücudunda yüzlerce nokta vardır ve bunlar meridyen denilen yolaklarla bağlıdır. Bu yolaklarla ‘çi’ denilen enerji akışı sağlanmaktadır. Bu enerjinin vücutta dolaşamaması hastalıklara neden olmaktadır. Belli noktalara iğne uygulayarak enerji akışı tekrar sağlanmaktadır. İğneler ile sinir, kas ve bağ dokusu uyarılmaktadır. Yaklaşık yirmi dakika süreyle iğneler takılı kalmaktadır. Hastalıklara göre değişmekle birlikte genellikle on seans uygulama yapılmaktadır.

Akupunktur Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelmektedir?

Akupunktur birçok hastalıkların ve belirtilerin ortadan kaldırılmasında fayda sağlamaktadır. Dünya Sağlık Teşkilatının en son yayınladığı bildiride akupunkturun fayda sağladığı durumları şöyle sıralayabiliriz:

 

Anksiyete

Depresyon

Stres

Uykusuzluk

Sinüzit

Rinit

diş ağrısı

kabızlık

ishal

baş ağrısı

migren

Meniere hastalığı

multipl skleroz(MS) bağlı belirtilerin azaltılması

sırt-bel ağrısı

diz ağrısı

radyoterapi-kemoterapi sonrası bulantı kusma

alerjiler

infertilite

gibi birçok hastalıkta kullanılmaktadır.

 

Akupunktur tedavisine gelen hastanın ilk önce ayrıntılı sağlık özgeçmişi sorgulanır. Sağlık sorunları, uyku düzeni, stres durumu, yemek alışkanlıkları, duygu durumu araştırılır. Genel vücut muayenesi yapılır, dil ve nabıza bakılır. Belirtilere göre değişik sayılarda akupunktur iğnesi kullanılır. İğneler steril tek kullanımlıdır. İğneler genellikle 20 dakika takılı kalır. İğne takılırken hasta hafif bir elektriklenme veya karıncalanma hissedebilir.  Akut durumlarda genellikle haftada iki olmak üzere on seans, kronik hastalıklarda ise aylarca tedavi gerekebilir. Depresyon, anksiyete, zayıflamada, sigara bırakma gibi durumlarda kulak akupunkturu uygulanabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vildan Çatak Öğüt İç Hastalıkları, Akupunktur Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Vildan Çatak Öğüt

İç Hastalıkları, Akupunktur Uzm. Dr.

Randevu al

Benzer makaleler