Akupunktur ve Sınav Başarısı

Yazar Mazhar EserdağKalp Ve Damar Cerrahı • 15 Nisan 2019 • Yorumlar:

Akupunktur Nedir?
Akupunktur çok eski bir tedavi yöntemidir, 3000 yıl kadar önce M. Ö. 1000’li yıllarda Uygur Türkleri tarafından Çin’de uygulanmaya başlanmıştır. Latince acus (iğne) ve punctura (batırmak) kelimelerinin bir araya gelmesiyle meydana gelen Akupunktur, vücut üzerindeki özel bazı noktalara (akupunktur noktaları) çeşitli özellikteki, ince iğnelerin batırılması suretiyle yapılan bir tedavi ve hastalıklardan korunma yöntemidir. Vücuttaki enerji dengesinin sağlanması esasına dayanan bilimsel bir yöntemdir. Akupunktur felsefesinde hastanın ruh ve beden ilişkisi çok önemlidir, hastaya hak ettiği değeri göstermek esastır. Geleneksel Çin tıbbına göre insan yaşayan evrenin bir parçasıdır ve doğadaki her şeyin içinde var olan evrensel gücün, enerjinin insanın da içinde bulunduğuna inanılır. “Chi” adı verilen bu enerji insan vücudunda “meridyen” denilen kanallarda dolaşır. Akupunktur noktaları bu kanallar üzerindedir. Akupunktur yöntemi ile: bu kanallardaki enerjinin dolaşım engelini, dengesizliğini ortadan kaldırarak dengeyi sağlamak ve hastalığı önlemek amaçlanır.

Akupunktur ile ilgili yasal düzenlemeler var mıdır? Akupunkturu kimler uygulayabilir?
Dünya Sağlık Örgütü 1974 yılında, Sağlık Bakanlığımız da 1991 yılında akupunkturu bilimsel bir tedavi yöntemi olarak kabul etmiş, 2014 yılında da “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği”ni yayınlamıştır. Bu yasal düzenlemeler ile akupunktur artık alternatif tıp olmaktan çıkmış ve bütünleyici, TAMAMLAYICI TIP olarak hak ettiği şekilde rağbet görmeye başlamıştır. Ülkemizde sadece tıp doktoru olan ve bu konuda özel ve yeterli eğitim gören kişiler akupunktur yapmaya yetkili kılınmıştır.

Akupunktur herkese uygulanabilir mi? Yan etkileri var mıdır?
Çocuklar da dahil olmak üzere neredeyse her yaşta akupunktur uygulanabilmektedir. Akupunktur uygulanmayan hastalar: ciddi akıl hastalığı olanlar, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar ve yaşamı tehdit edecek düzeyde düşkünlüğü olanlardır. Akupunktura bağlı yan etkilere oldukça seyrek rastlamaktayız. Bunların da görülme sıklığı günümüzde tek kullanımlık iğnelerin kullanılması ve akupunkturistin bilgi ve deneyimi ile çok azalmıştır.

Akupunktur hangi durumlarda kullanılabilir? 
Ülkemizde akupunkturun en çok sigara bırakma ya da zayıflama konusunda etkili olduğu zannedilmektedir. Oysa akupunktur birçok hastalığı tedavi ettiği gibi koruyucu hekimlik ve sağlığın devamı için de kullanılmaktadır. Batılı ülkelerin de akupunktura gereken özeni gösterdiklerini yayınladıkları çok sayıda bilimsel yayınlardan anlayabiliyoruz. Günümüzde 150’den fazla hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinen akupunkturun etkilerini 6 ana grupta toplamak mümkündür;

1. Ağrı giderici, 2. Vücut iç denge sistemini düzenleyici, 3. Bağışıklığı arttırıcı, 4. Yatıştırıcı, 5. Motor fonksiyonları iyileştirici ve 6. Psikolojik etkileri.

Sınav Kaygısı Nedir? Hiç kaygı duymadan sınava girilebilir mi?
Tabii ki her sınavda belli oranda kaygı – stres duymak doğaldır ve hatta başarının elde edilmesi için olması gerekir. Ancak burada söz konusu olan ve başarısızlığa neden olan Sınav Kaygısı; kişinin sınav tarihine kadar yaptığı yoğun çalışmalar ve emeklerine rağmen sınav sırasında öğrendiği bilgileri kullanabilmesine engel olacak kadar yoğun yaşadığı kaygı duygusudur. Sınavın ilk dakikalarından itibaren çocuk düşüncelerini toplamakta zorlanır, okuduğuna dikkatini veremez ve okuduğunu anlamakta güçlük çekmeye başlar, bildiğini de unuttuğunu düşünür, kaygı düzeyi daha da yükselir. Sonuçta sınav başarısı ciddi anlamda düşmektedir.

Bu kaygının nedeni nedir?
Sınav Kaygısının altında kişinin kendini sınava hazır hissetmemesi yatmaktadır. Bir öğrenci birçok sebepten dolayı sınava hazır hissetmeyebilir. Bunun nedenini bulmak çok önemlidir. Anne babalar ve öğretmenler bazen farkında olmadan, çocukta başarısızlık korkusunun gelişmesine katkıda bulunabilirler. Anne baskısı, baba baskısı, öğretmen baskısı, çevre baskısı …. Kaç kişi bu baskılarla başarılı olmuştur? Öncelikle aileler çocuklarını olduğu gibi kabul etmeli, çocuktaki “hayatının sadece gireceği sınava bağlı olduğu” algısını ortadan kaldırmak için çocuğa samimiyetle, “sınav sonucun ne olursa olsun, sen bizim için çok daha değerlisin” mesajını vermelidir.

Akupunktur sınav kaygısına yararları nelerdir?
Akupunkturun stresle başa çıkma, çalışırken konsantrasyonu artırmada olumlu etkilerinin olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Akupunkturun etkilerinin başında kalp, mide, akciğerler gibi organların istem dışı çalışmasını ayarlayan sistem olan Limbik Sistemi düzenlemesi yani kalbimizin, sindirim sisteminin çalışma düzeni, hormonlarımızın salgı düzenlerini dengelemesi gelir. Böylelikle vücudun strese yanıtı daha dengeli hale gelir, uyku sorunu varsa olumlu iyileşmeler olur, konsantrasyon ve dikkat artar, kişide iç huzur, sakinlik hisleri artar. Sonuçta kişi daha önce korku ve heyecan veren olaylara daha rahat yaklaşır, kaygı baş edilebilir düzeylere çekilebilmektedir. Akupunktur seanslarına sınavdan aylar önce başlamak gerekir. Bu dönemde başlanan ayda bir uygulanan vücut ve kulak akupunktur uygulamaları ile çocuktaki kaygı ile mücadele edilir, başarılı olacağına dair özgüveni desteklenir. Okul başarısının da artmasıyla bu sınava hazırlık sürecinde notları yükselen öğrencinin moral motivasyonu artmaya ve sınav kaygısı azalmaya başlayabilir. Gerçek sınavına girdiğinde ise odaklanması ve dikkat düzeyi ve muhakeme yeteneği artan kişi daha soğukkanlıdır ve sınav başarısı artabilir.

Bu dönemde Akupunktur tek başına yeterli midir?

Değişik öğrenme sorunlarının tedavisi için alet çantamızdaki birkaç tekniği birleştirerek kullanabiliriz. Bu amaçla akupunktur ile birlikte eş zamanlı olarak hipnoz ve hipnotik telkinlerden de yararlanılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mazhar Eserdağ Akupunktur, Kalp Ve Damar Cerrahisi, Kupa Terapi (Hacamat) Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)