Varis Tedavisi

Yazar Mazhar EserdağKalp Ve Damar Cerrahı • 15 Nisan 2019 • Yorumlar:

Varis nedir? Varis belirtileri nelerdir?

Toplardamar (Ven) genişlemesine varis denir. Bacak toplardamarları yerçekimine karşı çalışarak bacaklardaki kirli kanı kalbe doğru taşırlar. Bu toplardamarların içindeki kanın ayaklara doğru geri akmasına engel olan kapaklar yetersiz çalışırsa (Venöz Yetmezlik), yukarıya taşınamayan kan bacak toplardamarında birikerek damarın genişlemesine neden olur.

Çoğu zaman varis kalıtsal özelliktedir. Genetik faktörlerle birlikte, yaşam tarzı, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler, ileri yaş, sürekli oturarak ya da ayakta sabit durarak çalışma, obezite, cinsiyet, bacak yaralanmaları gibi durumlar varis gelişmesine katkıda bulunabilir.

Varisli hastaların şikâyetleri gün içinde artar, uzanmakla, özellikle ayakları yukarı kaldırarak dinlenmekle azalır. Kişide gözle görünen varisli damarlar olmadan şu yakınmaların varlığı da Varis belirtisi olabilir; Bacaklarda, dolgunluk hissi ve sürekli ağrı, ağırlık, ayak bileklerinde şişlikler, baldırlarda yanma, kaşıntı, gece baldırlarda kas krampları, huzursuz bacak, ayak bileği iç tarafında ciltte koyu renk değişikliği veya cilt değişiklikleri hatta yaralar.

Kılcal varisler ve güncel tedavileri

Kılcal varisler; (= telenjiektaziler, örümcek damarlar) deriden çıkıntı yapmayan, elle hissedilmeyen, çapları 1-3mm den küçük olan, kırmızı-mor renkli varislerdir. Küçük kılcallar yaygın olarak yüzde (özellikle burun kanatları ve yanaklarda) ve bacaklarda görülür. Kalınlıkları genellikle 1 mm’yi geçmez. Şişme, kaşıntı, ya da gece krampları, yorgunluk ve ağrı veya yanma gibi şikayetlere neden olabilirler, ciltte yüzeyel bir yerleşim göstererek bacağı örümcek ağı gibi sarabilirler. Estetik açıdan oldukça rahatsız edici olan Kılcal varislerin tedavisinde uygulanabilen tedaviler şunlardır;

  1. Skleroterapi: Örümcek damarların tedavisinde en yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Bu prosedürde, damara enjekte edilen bir kimyasal madde damarın kapatılmasını sağlar. Kan akışı durduğunda damarda hasarlanır ve sonunda kaybolur.

  2. Radyofrekans ve Lazer tedavileri: Bu işlemde, ciltteki genişlemiş damara enerji göndererek damarın ısı ile kapanmasını ve sonunda kaybolmasını sağlayan bir Radyofrekans veya Lazer cihazı kullanır.

Her iki işlem de ucu sadece kirpik kadar ince iğne ile yapılır, deride bir cerrahi kesik gerektirmez. Tedavi bir saatten az sürer, hemen normal aktiviteye dönüş mümkündür. İşyerinizden özel izin almanıza gerek kalmadan öğle tatili, iş çıkışı gibi zamanlarda da uygulanabilir.

  1. Mikroflebektomi: 3-5 mm kalınlıktaki ciltten hafif kabarık orta boy varislerde lokal anestezi kullanarak çok küçük kesiler aracılığıyla, hiçbir dikiş ihtiyacı olmadan, küçük bir cerrahi işlem ile varisli yüzeysel damar çıkarılmasıdır. İşlem muayenehane koşullarında yapılmaktadır.

Kılcal varis tedavisinde zamanlama önemli midir?

Yaz aylarına daha da yaklaştıkça uzun ceketler ve elbiselerin yerini şort ve etekler almaya başlar. Bu noktada birçok kişide varisli damarla kaplı, ağrılı bacaklar ilkbahar/yaz mevsiminin keyfini çıkarma yolunda büyük bir engel olabilir. Özellikle estetik görünümün iyileştirilmesine yönelik varis tedavisi için yaz ayları beklenmemelidir. Zira tedavi birkaç seans gerektirebilir. Tedavi ile hem bacaklarınızın daha iyi görünmesini sağlarsınız, hem de ağrı ve kan pıhtılaşması ve pulmoner emboli gibi ciddi sağlık problemlerinden de kurtulursunuz. Bahar, varis tedavisi için daha uygun bir zamandır.

Sıcak yaz aylarında varis hastaları için tavsiyeler

Varis hastaları için sıcak yaz aylarında birkaç ipucu paylaşmak isterim. Bu öneriler variköz damarlarının görünümünü ve ağrısını azaltmaya yardımcı olacaktır; Ancak onları yok etmeyecektir!

  • Damar sağlığınız için formda kalın. Bunu yapmanın harika bir yolu düzenli egzersiz (tempolu yürüme, yüzme, merdiven tırmanma, bisiklete binme vb) yapmak ve diyet yapmaktır. Düşük yağ, tuz ve şekerli gıdalar tüketin. Kabızlığı (varis oluşumuna katkıda bulunabilen bir faktör) önlemek için yüksek lifli, düşük sodyumlu gıdalar tüketin. Kontrollü bir vücut ağırlığını sürdürmek, bacaklarda aşırı baskıyı azaltmak için önemlidir.

  • Vücudu susuz bırakmayın, günde en az iki litre su için.

  • Dinlenirken mümkün olduğunda, ayaklarınızı yükseğe koyun.

  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin. Dar giysiler giymeyin. Kemer ile belinizi fazla sıkmayın.

  • Yüzünüze örümcek damarlar oluşumunu sınırlamaya yardımcı olmak için güneş kremi kullanın.

  • Varis Çorapları giyilmesi dıştan destek ile bacaklarda şişmeyi ve kanın göllenmesini azaltır, derin damarlarda pıhtı oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.

  • Sıcak küvetler ve sıcak banyo gibi bacaklarınız için aşırı ısı kaynaklarından kaçının. Isı toplardamar genişlemesini artırır ve kanın daha fazla göllenmesine neden olur.

  • Doğum kontrol hapı olarak veya ilaç olarak kullanılan östrojen ve progesteron içeren ilaçlar almak, varis veya örümcek damarlar gelişmesi riskini artırabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mazhar Eserdağ Akupunktur, Kalp Ve Damar Cerrahisi, Kupa Terapi (Hacamat) Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)