Ameliyatsız Basur (Hemoroid) Tedavi Yöntemleri

Yazar Hacı Mehmet UlusalGenel Cerrah • 1 Haziran 2015 • Yorumlar:

Basur; makat içi ve çevresinde bulunan damar yastıklarında şişme, genişleme ve sarkması sonucu meydana gelen doku fazlalığıdır. Makatın içinde ve dışında olmak üzere iki yerde gelişir.

İç basurlarda doku fazlalığı; büyüklük, sarkma ve genişleme durumlarına göre 4 evreye ayrılırlar.

Evre iç basur ancak muayene ile anlaşılabilen doku fazlalıklarıdır; Kanama, kaşıntı ve rahatsızlık hissine neden olabilir.

Evre iç basurlar tuvalet esnasında makatın dışına sarkan ve kendiliğinden içeri giren doku fazlalığıdır; kanama, ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık hissine ek olarak ele gelebilir.

Evre iç basur tuvalet esnasında makatın dışına sarkan, fakat tuvalet sonrası kendiliğinden içeri girmeyen, elle ittirilmesi gereken doku fazlalığıdır; kanama, kaşıntı, rahatsızlık hissi, ağrı, akıntı yapabilir, elle makatın içine itilebilir.

Evre iç basur sürekli makatın dışında bulunan doku fazlalığıdır, elle dahi içeri itilemez; kanama, kaşıntı, ağrı, rahatsızlık hissi ve akıntı yapar.

Ülkemizde tıp eğitiminde basurların ameliyatla tedavisi öğretilmektedir, bu nedenle Türkiye’de yetişen cerrahların ameliyatsız basur tedavisi yöntemlerini kendileri öğrenmesi gerekmektedirler. 

Ameliyatla ya da ameliyatsız basur tedavilerinde amaç burada oluşan doku fazlalıklarının çıkarılması veya çürütülüp dökülmesinin sağlanmasıdır.

Ameliyatsız basur tedavi yöntemleri; iç basurlarda 1-2-3. Evreler için uygulanır, 4. Evre iç basurlarda ameliyat acısını azaltmada yardımcı tedavi olarak kullanılabilir.

Ameliyatsız basur tedavileri:
Lastik bantla boğdurma
Kurutucu uygulaması
Basur kökünün iple bağlanması
Işıkla yakma
Koterle yakma 
Elektrik uygulaması tedavileridir.
Bu tedaviler doku fazlalıklarının çürüyerek dökülmesini sağlamaktır.

1-2-3. evre basur tedavisinde kullanılabilirler. Hastada dolgunluk hissi olabilir, sıcak su banyosu dolgunluk hissine iyi gelir.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)