Göbek Düşmesi Nedir?

Yazar Hacı Mehmet UlusalGenel Cerrah • 26 Mart 2019 • Yorumlar:

Göbek düşmesi; halk arasında kullanılan bir tabirdir. Tekrarlayan karın ağrısı, şişkinlik, sırt ağrısı, bulantı, kusma, karında farklı yerlerden nabzın hissedilmesi, depresyon belirtileri karakteristik özellikleri arasındadır. Halk arasında rastlanılan diğer adları; göbek eşesi, eş çıkması, göbek kayması ve göbek kaçmasıdır.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. H. Mehmet Ulusal, göbek düşmesinin teşhisi ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Bu hastalık tek bir hastalık olmayıp, birçok hastalığın belirtilerinin halk tarafından göbek düşmesi olarak adlandırıldığı bir durumdur.


TEŞHİS

Karın ağrısı, bulantı, kusma şikâyeti olan hastalar, hastanelere başvurmaktadırlar. Bu hastaların bazılarında, yapılan tetkiklerde herhangi bir hastalığa rastlanmamaktadır. 

Göbek düşmesine en sık eşlik eden hastalık, mini göbek fıtığıdır. Diğer eşlik eden hastalıklar ise; karın migreni, karın epilepsisi ve depresyondur. Hastaların bazılarında göbek düşmesi belirtilerine İrritabıl Barsak Sendromu eşlik edebilir.

Bu hastaların psikolojik durumları oldukça fazla değişkenlik göstermektedir. Strese vücutlarının verdiği cevap, normal kişilerden farklılıklar göstermektedir.

Göbek düşmesi tek bir hastalık değildir. Bu nedenle rahatsızlığın semptomlarını oluşturan her bir hastalık ayrı ayrı tedavi edilmelidir. Öncelikle mini göbek fıtığı varsa düzeltilmelidir. Karın migreni, karın epilepsisi ve depresyon eşlik ediyorsa bu durumlara yönelik tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)