Hemoroidal Hastalık (Basur Hastalığı)

Yazar Hacı Mehmet Ulusal • 18 Aralık 2018 • Yorumlar:

Makat bölgesi hastalıkları, ülkemizde çok sık rastlanılan hastalıklardandır. Makat bölgesinde selim (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) birçok hastalık oluşabilir.

Iyi huylu makat hastalıkları arasında sık görülen durumlardan biri de Hemoroidlerdir (basur hastalığıdır).

Hemoraidal hastalık (Basur hastalığı)

Ülkemizde çok sık rastlanılan bir hastalıktır, bazı kaynaklar her on kişiden sekizinde basur hastalığı olduğunu iddia etmektedirler.

Hemoroid; makat iç ve dış kısımlarında normalde bulunan damar yastıkçıklarının genişlemesi ve sarkması sonucu oluşan durumun adıdır. İçte olursa iç basur, makatın dışında olursa dış basur adını alır. Iç basur hastalığının 4 derecesi vardır. Üçüncü dördüncü evre basur hastalığının ilerlediğini ifade eder.

Hemoroidal hastalık neden olur?

Hemoroid oluşması için üçlü sac ayağı teorisi akılda tutulmalıdır. Bunlar:

1. Genetik yatkınlık,

2. Stres,

3. Hastalığı oluşturan etmenlerle karşılaşma, olarak sayabiliriz.

Hemoroidal hastalıktan korunmak için, genetik yatkınlık için yapılabilecek bir şey yoktur ama stres ve hastalığı oluşturan etmenlerden kaçınmak, hastalıktan korunmak için gereklidir. Burda hastalığı oluşturan etmenlerden de söz edecek olursak, kötü beslenme alışkanlıkları, az su tüketimi, düzensiz tuvalet alışkanlıkları ve harekesiz yaşam bunlardan bazılarıdır.

Hemoroidal hastalıkların tedavisi; tıbbi tedavi, küçük müdahale ve ameliyatla tedavi olmak üzere üç tedavi yöntemi vardır.

Tıbbi tedavi:

Hemoroid merhemleri, damar kuvvetlendirici haplar, hijyen, sıcak su banyoları, beslenme ve tuvalet alışkanlıklarında değişiklikler tıbbi tedavi yöntemleridir.

Küçük müdahale:

Neşter ya da stapler gibi kesici alet kullanmadan yapılan müdahaleler bu gruptadır. Lastik bantla boğdurma, skleroterapi (kurutucu iğne uygulaması), infrared koagülasyon (lazerle yakma), krioterapi (dondurma tedavisi), basit ve komplex bağlama gibi yöntemler neşeter kullanılmadan, herhangi kesik yapılmadan gerçekleştirilebilir.

Ameliyat yöntemleri: 

Açık ve kapalı hemoroidektomi ameliyatı, lazer hemoroid ameliyatı ve stapler hemoroidopeksi tekniği, basurun ameliyatla tedavi yöntemleridir.

Ameliyat sonrası ağrı: 

Hemoraidal hastalıkların tedavisindeki en büyük sorun ameliyat sonrası hissedilen ağrıdır. Ağrı nedeniyle hastalar ameliyattan kaçınmaktadırlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)