Ananas ve Sağlık

Yazar Taha YanalakDiyetisyen • 2 Mart 2020 • Yorumlar:

Ülkemizde daha çok son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan ve popülaritesi gün geçtikçe artmaya devam eden meyvelerden biri olan ananas’ın, asıl kökeni Güney Amerika’ya dayanmaktadır. Tropikal bir meyve olmasından dolayı yılın her mevsiminde bu meyveye ulaşabilirsiniz.

Tadının güzelliği dışında yüksek besin değeri ile en faydalımeyveler arasında yer alır. C vitamini yönünden en zengin meyvelerden biri olan ananasın; çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncinin korunması, kendine özgü bromelain enzimi ile yağ yakımını hızlandırması gibi özellikleri pek çok zayıflama diyetlerinde yer almasını sağlamıştır.

Ek olarak zengin lif miktarı ile kabızlık sorunlarında tercih edilen ananas, zengin vitamin ve mineral kaynağı ile sağlık açısından da pek çok faydaya sahiptir.

Peki bu meyvenin faydaları nedir? Gelin yakından inceleyelim:

Ananasın Faydaları

C VİTAMİNİ DEPOSU

C vitamini yönünden zengin olan ananasın bir diliminde yaklaşık 75 mg C vitamini bulunur. Peki şaşıracağınız bir şey söyleyelim kadınlar için bir günde vücuda alınması önerilen C vitamini ortalama 75 mg, erkekler için ise bu değer ortalama 90mg’dır. “Ya arkadaş o kadar C vitamini içeriyor da ne işe yarıyor bu” dediğinizi duyar gibiyim. Gelin bakalım ne işe yaradığına;

  • Güçlü bir hücre yenileyici antioksidan vitamin olan C vitamini suda çözünebilmektedir. C vitamini beyaz kan hücrelerini aktivitesi artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir ve damar tıkanıklığı, diyabete bağlı kalp hastalıkları, solunum hastalıkları ve daha birçok hastalığın oluşmasına neden olan serbest radikallere karşı antioksidan etki göstermektedir.

İyi de serbest radikal nedir hocam? Buyrun şöyle açıklayalım.

Serbest Radikal: Serbest radikaller, çeşitli organ sistemlerine zarar verebilecek veişlevini bozabilen, aynı zamanda sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olan hücresel metabolizmanın yan ürünüdür.

  • Diş etleri yetersiz beslenme sonucunda vücut direncimizin düştüğü durumlarda ilk zarar gören dokulardan biridir. Özellikle de C vitamini eksikliğinde ağız içinde bakteri oluşumu daha hızlı olmaktadır. Yeterli C vitamini almaya dikkat edelim!
  • C vitaminin önemli faydalarından biri de kolajen oluşumunda esas rol almasıdır. Kolajen nedir dersek deri, bağ dokusu, tendon, eklem, tırnak, diş, saç ve kemikleri olmak üzere birçok organın yapısını oluşturmaktadır. Bu proteinin temel amacı ise dokulara destek sağlamak, doku ya da organların canlı ve esnek kalmasına yardımcı olmaktır. Selülit oluşumunun engellenmesinde C vitaminin büyük bir rolü vardır.

Bromelain İçeriği

Ananasta bulunan bromelain enzimi gıdalarla alınan proteinlerin sindirimi sırasında kullanılan enzimlerin karışımıdır ve sindirim işlemlerinin hızlanmasına katkı sağlar. Bromelain enzimi faydalarını sıralayacak olursak;

  • Bromelain enzimi etten alınan proteinlerin vücutta kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
  • Vücutta su birikimi sonucu oluşacak şişkinliklerin azaltılmasını faydası vardır yani dokularda biriken ödemin emilimini ve atımını arttırıyor.
  • Ananasın sağlık açısından özellikle artrit ile ilişkili olan eklem ve kasların iltihaplanmasını azaltmada ve ağrıların azaltılmasında etkilidir.
  • Gut hastalığı tedavisinde yardımcıdır.
  • Anti-kanserojen özelliği ile kötü huylu tümörlere karşı etkilidir.
  • Balgam ve mukusun oluşumuna neden olan hastalıklara karşı etkilidir.
  • Fazla trombosit yapışkanlığını önlediği için kan inceltici etkiye sahiptir.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kanser hücrelerinin azaltılmasında etkili olduğu görülmüştür fakat bu konu üzerinde araştırmalar hala devam etmektedir.

Kilo Vermeye Yardımcı

Aklımızda ki sorulardan biri de eminim ki “ananas zayıflatırmı?” sorusudur. Hiçbir zaman unutmayalım mucizevi bir besin yoktur ama ananasın da zayıflamaya etkisi yadsınamaz bir gerçek. Ananasın içinde bulunan bromelain enziminin protein sindiriminde yardımcı olduğunu biliyoruz ayrıca bromelain enzimi yağların sindirimde etkisi olan lipaz enzimiyle birlikte çalışarak besinler ile alınan yağın vücudumuzda yakılmasını hızlandırmakta ve yağların birikmesini önlemektedir. Ayrıca ananasın iştahın kapanmasına yardımcı olduğu ve kilo alımının önüne geçtiği de söylenebilir.

Ek olarak ananasın 100 gramının 50 kalori olduğu düşünülürse düşük kalorili olup zengin besin değeriyle diyet yapanlar için iyi bir meyve seçimidir.

Potasyum İçeriği

Normal şartlarda bireylerin günlük almaları gereken potasyum miktarı 4700 mg’dır. 1 adet ananas 986 mg potasyum içerir. Bir gün de yeterli miktarda potasyum vücudumuzdaki kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonun düşürülmesine ve dengeli halde kalabilmesine faydalıdır.

Kemik Sağlığı

Ananasın içeriğinde bulunan kalsiyum, çinko, manganez ve bakır minerali kemik sağlığının ve dokusunun korunmasında oldukça önemlidir. Ananas kemik dokusunda meydana gelen boşlukların oluşmasına neden olan osteoporoz tedavisinde tüketilmesi önerilen bir meyvedir.

Ayrıca ananasın en önemli minerali olan manganeze yaklaşık 1 dilim ananas tüketerek yeterli miktarda ulaşabiliriz. Yani vücudumuzun ihtiyacı olan miktarın yaklaşık %70’i. Ananasın içeriğinde bol miktarda bulunan manganezin; antioksidan etkisiyle serbest radikallerin zararlarından korunmada, kemik büyümesi ve gelişmesinde, kalsiyumun emiliminde, kan şekerinin düzenlenmesinde faydası vardır.

Lif İçeriği

Ananas aynı zamanda çözünmez lifler açısından oldukça zengin bir meyvedir. Peki bu çözünmez lifler ne işe yarıyor diyecek olursak; suyla birlikte yumuşayan ve dışkının vücuttan kolay bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlayan yapılardır diyebiliriz. Kabızlık yaşayan kişiler için ananas iyi bir meyve tercihidir. Ayrıca ananasta bulunan lif bağırsaktaki suyu toplayarak sindirimi yavaşlatır ve gıdalarla alınan vitamin ve minerallerin vücut tarafından daha çok emilmesine yardımcı olur.

Kalp Sağlığı

Ananasın bir diğer faydasına gelecek olursak kalp sağlığının korunmasında büyük bir öneme sahip. Kan sulandırıcı özelliği ile kalp krizlerine karşı koruyucu özellik gösteriyor. Tabi burada dikkat etmemiz gereken nokta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza veya diyetisyeninize danışarak bu meyveyi tüketmenizde fayda var diyebiliriz.

Ayrıca ateroskleroz (yani damar sertliği) hastalığına sebep olan kan pıhtılarının oluşumunun engellenmesine ve plankların temizlenmesine yardımcıdır.

Ağız Sağlığı

Ağız sağlığı açısından ananas çok güçlü bir büzücüdür ve sıkılaştırıcı ajanlar sayesinde genellikle dişlerin gevşemesini veya diş etlerinin geri çekilmesini düzeltmek için kullanılabilir.

Fazla Ananasın Bir Zararı Var mı?

  • Ananasın içeriğinde bulunan bromelain enzimi bir et yumuşatıcı enzimdir ve ananası fazla miktarlarda yerseniz dudaklarınızda,diş etlerinizde ve dilinizde uyuşmalar ve hassaslık olabilir.
  • Ananas içerisinde yüksek miktarda C vitamini vardır ve fazla miktarda ananas tüketimi ile vücuda alınan C vitamini sonucunda kusma, mide bulantısı, diyare ve baş ağrısı oluşabilir. Ayrıca olgunlaşmamış ananas yemek oldukça tehlikelidir, şiddetli ishal ve kusmaya neden olabilir.
  • Ananas antibiyotik, antidepresan ve kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir bu yüzden ilaç kullanıyorsanız yan etkileri hakkında doktorunuzdan bilgi almayı unutmayalım.

Unutmayalım ki her şey kararında güzeldir. Sağlıklı ve mutlu olmanız dileğiyle…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)