Ani Kalp Durması Nedir?

Yazar Murat TurfanKardiyolog • 24 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Kardiyak arrest olarak da adlandırılan kalp durması, kalbinizin aniden atmayı durdurduğu anlamına gelir. Bu, beyine ve diğer organlara kan akışını keser. Acil bir durum ve hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Hemen 112 aranmalıdır

BELİRTİLER

Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: bilincini kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir. Ama  bunlar her zaman şart değil. Kalp durması, hiçbir uyarı belirtisi olmadan gerçekleşebilir.

NE OLUYOR?

Kalbinizin düzenli olarak atmasını sağlayan bir elektrik sistemi var. Elektrik sinyalleri kaotik ya da kalbin çok hızlı atmasına sebep olan bir ritme dönüşürse kalp durabilir.. Farklı ritim bozukluğu türleri vardır ve çoğu tehlikeli değildir. Ventriküler fibrilasyon denilen bir tanesi en çok kalp durmasına sebep olur. Bu durumda, kalp vücudunuza yeterince kan pompalayamaz. Birkaç dakika içinde hayatınız sonlanabilir.

KALP HASTALIĞI

Kalp durması olan birçok insanda koroner arter hastalığı vardır. Koroner arter hastalığı olması, kalbinize daha az kan akması anlamına gelir. Bu, kalbinizin elektrik sistemine zarar veren bir kalp krizine yol açabilir.

 

DİĞER NEDENLER

Kalp durması, başka sebeplerle de olabilir:

 

Ciddi kan kaybı veya ciddi oksijen eksikliği

Kalp probleminiz varken  yoğun egzersiz

Ölümcül bir kalp ritmine yol açabilecek çok yüksek potasyum veya magnezyum seviyeleri

Genetik geçişli bazı ritim bozuklukları

Kalbinizin yapısının bozulması . Örneğin, büyümüş  bir kalp veya bir enfeksiyonun neden olduğu değişiklikler.

 

KALP KRİZİ DEĞİLDİR

Kalp krizi kan akımının bloke olması sonucu kalp dokusunun zarar görmesidir. Kalp durması her kalp krizinde olmaz. Ayrıca kalp krizinde eğer hasar büyükse krizden aylar hatta yıllar sonra da kalp durması olabilir. 

 

KİMLER RİSK ALTINDA?

Koroner arter hastalığı varsa (Bu en büyük risk.)

Erkek 

Aritmi veya kalp durması geçirmişseniz ya da ailenizde birisinde olmuşsa

Sigara ya da  uyuşturucu kullanımı

Bir veya daha fazla kalp krizi geçirdiyseniz ve hasar büyükse

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya kalp yetmezliği varsa

Obezite varsa

 

 

TEDAVİ

 

Ani kalp durması yaşarsanız , kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasına neden olabilir. Ancak işe yaraması için ilk birkaç dakika içinde yapılmalıdır. Polis, itfaiyeciler ve sağlık görevlileri gibi ilk müdahaleciler genellikle defibrilatöre sahiptir ve nasıl kullanılacağını bilir. Bazı halka açık yerlerde, herkesin kullanabileceği, AED adı verilen makinenin bir otomatik olarak ritmi kontrol eden bir tipi vardır.

 

HASTANEDE

 

Hasta yoğun bakımda yakin takibe alınır. Kalp durmanıza neyin sebep olduğunu bulmaya ve sorunu tedavi etmeye çalışılır.. Koroner arter hastalığınız varsa, kalbinizde daralmış veya takınamış arterleri açmak için anjiyoplasti adı verilen işlem yapılabilir. Ayrıca olayın tekrarlaması riskini azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar önerilir.

 

ŞOK CİHAZI (ICD)

 

Bu cihaz, bir doktorun cildinizin altına, düzensiz kalp atışları bulması durumunda, kalbinize elektrik şoku  göndermek için yerleştirebileceiği küçük bir otomatik defibrilatördür. Doktorunuz eğer ciddi kalp rahatsızlığınız varsa veya daha önce kalp durması geçirmişseniz bu işlemi önerebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)