Kan Basıncı ve Kalp Hızı Hakkında Yanlış Bilinenler

Yazar Murat TurfanKardiyolog • 24 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Tansiyon ve kalp atış hızı çoğu insanın zihninde yakın rollerdedir. Sonuçta bu iki hayati işaret genellikle doktorun ofisinde aynı anda ölçülür.

Ancak her biri kalp sağlığınızla ilgili farklı faktörleri ölçer. Kan basıncı, atardamarınızın duvarlarına doğru akan kanın kuvvetidir; kalp atım hızı – yani nabız -, kalbinizin her dakikadaki kasılıp gevşeme sayısıdır  .

Ancak bu ikisiyle ilgili doğru bilinen bir takım yanlış yargılar var.

1. Tansiyon ve kalp atış hızı her zaman bağlantılı

Yanlış: Tansiyon ve kalp atış hızının sıklıkla yükselip düşebilir yani değişkendir. Örneğin, tehlikeyle karşı karşıya kaldığınızda, kan basıncınız ve nabzınız aynı anda yukarı çıkabilir. Ancak, kalp atış hızınız artarsa, bu otomatik olarak kan basıncınızın yükseleceği anlamına gelmez - ya da tam tersi.

Farklı yönlerde seyretmeleri bir hastalığa da işaret edebilir. Örneğin, susuz kalıyorsanız, kanama yaşıyorsanız veya ciddi bir enfeksiyon geçiriyorsanız, kan basıncı tipik olarak düşer ve kalp atış hızı artar.

2. Kan basıncı ve kalp atış hızının normali hep sabit bir değere sahiptir.

Yanlış: Kurallar var, ancak normal olan şey kişiden kişiye değişir.

En uygun kan basıncı tipik olarak 120 mm Hg sistolik - yani kalbinizin kasılıp kanı vücuda pompaladığı basınç - 80 mm Hg diyastolik - - kalbin gevşettiği basınç olarak tanımlanır. Dinlenme kalp atış hızınız için hedef dakikada 60 ile 100 atış arasındadır (BPM).

 

Kalp atış hızı ve kan basıncının kişiye göre değişebileceğini unutmayın. Sizin için normal olan değerleri öğrenmek için doktorunuzla birlikte çalışmanız gerekir.

 

3. Düşük nabız veya kan basıncı daima sorun olduğunu gösterir.

Yanlış: Bir kişi için sağlıklı olan, bir başkası için tehlike olduğunu gösterebilir. Örneğin,  sürekli spor yapan ve ölçüm esnasında oturan bir kişinin nabız 50 hatta 40 civarında olabilir. Bu aslında kötü bir şey değildir.

 

Düşük tansiyon, özellikle yaşlı hastalarda ve kalp hastalığı olanlarda daha tehlikeli olabilir. Ama kontollerde sağlık sorunu çıkmayanlarda kan basıncı değerinin düşük olması kişi kendini iyi hissediyorsa problem değildir.

4. Yüksek tansiyon, yüksek bir kalp atış hızından daha tehlikelidir.

Doğru: Yine, normal kabul edilenler değişkenlik gösterir. Yine de kan basıncı yüksekliğinin felç ve kalp krizi riskini arttırdığına yönelik çok fazla kanıt vardır.. Yüksek tansiyonun fiziksel etkileri, kan damarlarınız üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Temel olarak, 115 mmHg sistolik üzerindeki her 20 mmHg artış için kalp krizi, felç, kalp yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı riski iki katına çıkıyor

Yüksek kalp atış hızı da bir tehlike işareti olabilir, ancak sebep-sonuç ilişkisi çok net değil. Çalışmalar, istirahat esnasında kalp atım hızları daha yüksek olan kişilerin, kalp problemleri ve erken kalp ölümü yaşama  ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. . Dinlenme hızının yüksek olmasının en yaygın nedeni düşük kondisyon yani düzensiz yaşam stili.

 

5. Doğru ölçüm

Doğru: Dinlenme kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı ölçmek için güvenilir ve tekrarlanabilir bir zaman aralığı seçin.  İdeal olarak, ilaç almadan önce sabahları ve akşam yemeğinden önce uygun zamanlardır. Egzersizlerden hemen sonra yapılan ölçümler hatalı sonuç verecektir.

Ölçüm sırasında bacak bacak üstüne atarsanız sistolik kan basıncınız 10 mm Hg yüksek çıkabilir. O yüzden arkaya yaslanmalı, en az 5 dakika beklemeli ve kan basıncını öyle ölçmelisiniz. Çoğu tansiyon aleti nabzınızı da ölçecektir. Ama atrial fibrilasyon durumunda bu yöntemin hassaslığı azalır Bu durumda kalp hızını ölçmek için en iyi yöntem göğüs duvarından kalp atışlarını dinlemektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)