Dinlenirken Kalp Hızınızı Ölçerek Gelecekteki Sağlık Durumunuzu Tahmin Edebilirsiniz

Yazar Murat TurfanKardiyolog • 24 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Sağlık durumunuzu ölçmenin en kolay ve belki de en etkili yöntemlerinden birini iki parmağınızla 30 saniyede kendi başınıza yapabilirsiniz. İstirahat halindeyken dinlenme kalp atış hızınızı (İKH) ölçmek - dakikadaki kalp atışı sayısı – kalbinizin nasıl çalıştığını gösteren bir yöntemdir.

Yapmasıysa çok kolay: İşaret parmağınızı veya orta parmağınızı bileğinizin başparmağının hemen altına veya boynunuzun iki tarafına yerleştirin, böylece nabzınızı hissedebilirsiniz. Atım sayısını 30 saniye boyunca saymak için bir saat kullanın ve dakika başına atımınızı almak için bulduğunuz sayıyı iki ile çarpın. Doğru bir okuma sağlamak için birkaç kez tekrarlayın. Hızı dakikada 60 ila 100 atış arasındaysa kalp hızı normal olarak kabul edilirken, sağlıklı ve stressiz yetişkinlerin çoğunda  kalp atışı dakikada 90 atımın altındadır.

Her şey bu rakamlarda

Tansiyon ve kolesterol gibi diğer sayısal değerlerle birlikte değerlendirildiğinde, dinlenme kalp atış hızınız, mevcut kalp sağlığınızı ölçmenin yanı sıra potansiyel sağlık sorunlarını tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Bazen artmış fiziksel kondisyonla düşük kalp hızı birlikte olabilir. Bu da kalp damar sağlığı açısından yüksek riskli bir durum değildir. Ama yüksek kalp hızı bir şeylerin yolunda olmadığının işaretidir. Bazı araştırmalar 60 ila 100 aralığının üst sınırındaki kalp atış hızının kalp ve damar hastalıkları riskini ve hatta erken ölüm riskini artırabileceğini buldu.

Örneğin, 2013 yılında yapılan bir araştırma, 16 yıl boyunca 3.000 erkeğin kalp damar sağlığını izlemiş ve yüksek kalp atış hızının düşük kondisyon ve daha yüksek kan basıncı, vücut ağırlığı ve dolaşımdaki kan yağları ile bağlantılı olduğunu tespit etmiştir. Araştırmacılar ayrıca bir kişinin dinlenme kalp atış hızı arttıkça erken ölüm riskinin de arttığını da tespit etmişlerdi. Spesifik olarak, 81 ve 90 arasındaki bir İKH, ölüm şansını ikiye katlarken, 90'dan yüksek bir İKH varlığında bu risk üçe katlanmıştı.

Her ne kadar düşük kalp hızı fiziksel kondisyonun yüksek olması ile ilgili olsa da bazı durumlar İKH çok düşük olabilir bu da baş dönmesi veya yorgunluğa neden olabilir. Bu, kalbin çalışmasını sağlayan elektriksel düğümlerinin yaşlanması veya elektrik sinyallerinin doğru şekilde iletilmemesi sonucu olabilir. Bu ve benzeri durumlarda erken dönemde Kardiyoloji Uzmanı’na gözükmek gereklidir.


Kalp atım hızınızı geç kalmadan ve sık sık ölçün

 

Dinlenme kalp atış hızınızı haftada birkaç kez ve günün farklı saatlerinde kontrol etmenizi öneriririz. Sayının;  stres, kaygı, dolaşımdaki hormonlar , antidepresanlar ve tansiyon ilaçları gibi birçok faktörden etkilenebileceğini unutmayın.

Dinlenme kalp atış hızınızı düşürmenin en güvenilir yolu egzersiz yapmak. Kısa süreli egzersizler bile bu konuda başarılı olabilir. Yapılan bir çalışmada haftalık sadece bir saat bile egzersiz yapanların yapmayanlara göre daha düşük İKH’na sahip oldukları gösterilmişti.

Dinlenme kalp atış hızınızı ölçmek için ipuçları

İKH'nizi egzersizden veya stresli bir olaydan sonra bir ile iki saat içinde ölçmeyin. Yorucu aktivitelerden sonra kalp atış hızınız yükselebilir.

Kafein kalbi hızlandırdığı için  içtikten sonra en az bir saat bekleyin.

Mümkünse sabah yataktan çıkmadan İKH’ nizi ölçün.

Di

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)