Anı Yaşamak / Anda Kalabilme Becerisi

Yazar Ebru Özkurt TopçuPsikolog • 14 Nisan 2021 • Yorumlar:

Gündelik yaşamda bedeninizin bulunduğunuz yerde ama zihnin farklı yerlerde olduğunu fark ettiğiniz olur mu? Aklımızdan dakikalar içinde milyonlarca düşünce gelir ve geçer, bu düşünceleri kontrol etmeye çalışmak nafile ve yorucu bir çabadır. Çoğunlukla bulunduğumuz anı yaşamak; geçmiş veya gelecek hakkındaki düşüncelerle gölgelenir.

Yaşam içinde yapılması gerekenler, sorumluluklar ve stres unsurlarıyla başa çıkma anda kalabilme, ‘’şimdiki zamanı’’ tam anlamıyla yaşamanızı zorlaştırır.

Anda olabilmek; düşünceleri durdurmak, o an dışında başka hiçbir şeyi düşünmemek anlamına gelmez. Anda kalabilmek; öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir beceridir. Yaşam içinde yapılacaklarla geleceğe, yaşadıklarımız deneyimler ve olayların etkisiyle geçmişe götüren zihin; şu anda kalmaya da gayret gösterildikçe bugüne odaklanma kapasitesi artacaktır.

Buradaki önemli nokta şudur ki; amaçlanan geçmişi ve geleceği hiç düşünmemek, bulunduğumuz anda ne oluyor ve ne yapıyorsak sadece ve sadece o anda odaklı kalmak olmadığıdır. Hedeflenen ve zihin yapısı göz önünde bulundurulduğunda ulaşılabilir olan; düşüncelerimiz ve dikkatimiz farklı yerlere yönelse de bunu bilinçle fark edip dikkatimizi yine olduğumuz ana davet edebilmek ve bu beceriyi geliştirmektir.

Bu Beceriyi Neden Geliştirmeliyim?

Hayatınızın içine bir alışkanlık olarak yerleştirdiğiniz anda kalma egzersizleri;

✓ Dikkatinizi geliştirmenizi,

✓ Andan daha fazla keyif almanızı,

✓ Mola almasını sağlayarak dinlenmiş bir zihne sahip olmanızı,

✓ Kronik yorgunluk ve tükenmişlik duygusunun giderilmesini,

✓ Dikkat dağınıklığına bağlı hata yapma olasılığının azalmasını,

✓ Motivasyonunuzu arttırarak çalışmanızı,

✓ Yaptığınız işi daha zinde ve istekli sürdürmenizi kolaylaştıracaktır.

Anda kalabilme, anın tadına varabilme 5 duyumuzu kullanarak dikkatimizi ‘’Şimdiki an’’ yönlendirmeyle kolaylaşmaktadır. 5 duyuyla(Görme, İşitme, Dokunma, Tat Alma, Koklama) , Nefes ve Bedene Odaklı Dikkati Odaklama Mindfulness(Bilinçli Farkındalık) uygulamalarıyla; daha farkında bir yaşam sürmenin ilk adımları oluşturulmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ebru Özkurt Topçu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)