Anne ve Baba Kızgınlığını Nasıl İfade Etmeli?

Yazar Yüsra SaraçPsikolog • 24 Ocak 2021 • Yorumlar:

‘’SEN’’ diliyle değil ‘’BEN’’ diliyle konuşun: Bazen çocukların bazı davranış veya sözleri göz ardı edilemeyecek derecede kızgınlık oluşturabilir. Örneğin: Defalarca tembihlediğiniz halde olumsuz davranışları devam ettirebilir. Bu gibi durumlarda kızgınlığınızı aniden ifade etmekten kaçının. ‘’ Neden dikkat etmiyorsun, sana bin kere tembih ettim, ne laf dinlemez çocuksun’’ gibi ifadeler sen diye sarf edilen bu sözler, çocuğun kişiliğine birer saldırıdır. Bu ifadeler çocuğun güvenini sarsar, üzer ayrıca daha da sinirlendirir, kızdırır ve direnmesine neden olur.

Sen diliyle olumsuz duygularımızı dile getirmek, eleştirmek karşı tarafa olumsuz duygular yükler. Çocuk kendini itilmiş, sevilmemiş, reddedilmiş hisseder, özgüveni sarsılır.

Oysaki ben dili; çocuğun bir davranışı bize kabul edilemez gibi göründüğünde, gerçek düşünce ve duygularımızı çocuğu suçlamadan ortaya koymaktır. Ben dili, kullanıldığında çocuk savunucu tutuma geçmez.

Ben diliyle konuşmak duygu ve düşünceleri anında ilettiği için kullanılan kişiyi rahatlatır. ‘’Neden böyle yaptın?’’ yerine, ‘’Bu davranışına çok içerledim’’. ‘’Terbiyesiz, anneyle böyle konuşulur mu?’’ yerine, ‘’Benimle bu şekilde konuşman beni kırıyor.’’

Ben dili ifadeleri, bizimle, gerçek düşünce ve duygularımızla ilgilidir. Karşınızdaki kişi hakkında değerlendirme ve yorumlarımızı değil, bizim duygu ve yaşantılarımızı açıklar.

Ben diliyle konuşmaya bir örnek verecek olursak; 

Baba işten eve yorgun gelmiş, koltuğa uzanmış dinleniyor. Çocukta oyuncak müzik aletleriyle sesli ve bağırarak oyun oynuyor olsun. 

Baba: Oğlum gürültü yapma. (Sen dili)

Çocuk yapmaya devam eder. 

Baba tekrar bağırır yapma diyorum sana, çocuk devam eder.

 Baba: Ne laf anlamaz çocuksun yapma diyorum, şimdi o oyuncakları elinden alacağım. (Sen dili).

Çocuk ağlamaya başlar. 

Bunun yerine; 

Baba : İşten yeni geldim, çok yorgunum, müzik aletleriyle oynadığın zaman çok başım ağrıyor, çok da kızıyorum. Başka bir şeyle oynamaya ne dersin? Dediğinde; Çocuğun yaptığı davranışı tanımladı, kendisi üzerinde ki etkisini çocuğa anlattı, durumun kendi üzerinde ki duygusunu belirtti ve çocuğa yapabileceği başka bir alternatif önerdi. (Ben dili)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)