Bebeklerde Tekrar Davranışı

Yazar Yüsra SaraçPsikolog • 24 Ocak 2021 • Yorumlar:

Bebekler zaman zaman bir davranışı sıklıkla tekrarlarlar. Durup durup birden o davranışı yapmaya başlarlar. Örneğin; dil çıkarmak, elini başına vurmak, bir elini havada oynatmak (dans etmek), mama sandalyesine ayaklarını vurmak, ağzından balonlar çıkartmak ... gibi. Ailelerden sıklıkla böyle sorular almaya başladım; neden yapıyor?

Bunun en önemli nedeni bebeğin bu davranışı pekiştirmesidir. Bir davranışın öğrenilmesindeki en büyük etken diğer kişiler tarafından pekiştirilmesidir.

Peki bebeğiniz bu davranışları nasıl pekiştirdi? Diyelim ağzından balon çıkarma davranışı olsun, bebeğiniz ağzından balon çıkardığında;

  • Ona güldüyseniz,

  • Bak bak annesi, babası, dedesi .. ne yapıyor? Bak! gibi tepkiler verdiyseniz,

  • Dikkatinizi ona yönelttiyseniz,

  • Davranışı tekrarlamaya başlayıp, sizi rahatsız ettiğinde de davranış için bu defa her sefersinde olumsuz tepkiler verdiyseniz; yapma yapma, al bak bununla oyna, bu çocuk niye sürekli böyle yapıyor gibi.

Bebeğiniz davranışı pekiştirmiştir, sizi güldürmek için, onunla ilgilenmeniz için, dikkat çekmek içinde davranışı tekrarlamaya devam eder. Yukarda ki her davranışınızın ortak noktası; bebeğiniz davranışı yaptığı anda ona bir tepki vermenizdir. Yani bebeğiniz sadece onunla iletişime geçmeniz için bu davranışı tekrarlar :) 

 

Bazı durumların bunun gibi altında yatan nedenleri çok basittir, ve daha fazla bir şey aramaya gerek yoktur. ( Bebeğiniz sadece size seslenmeye çalışıyor ) 

 

Eğer davranışın tekrar etmesini istemiyorsanız; 

Bu defa hiç tepki vermemeyi deneyebilirsiniz, bebeğiniz davranışı devam ettirdiğinde sizde o an da ne yapıyorsanız onu yapmaya devam edin, böyle böyle öğrendiği davranış sönecek ve tekrarlamayacaktır. 

Eğer bebeğinizin tekrarladığı davranışlar ona zarar vermiyorsa; bırakın devam etsin. Ellerini sallasın, ağzından balonlar çıkarsın, vursun bacaklarını mama sandalyesine, dans etsin… Sizde o anın tadını çıkarın. Bu zamanlarına geri gelmeyecek bir defa bebek oluyor, sizde bir defa onun bebekliğine şahit oluyorsunuz. Günden güne büyüyen, değişen bebeğinize kaptırın kendinizi sadece gülün eğlenin birlikte.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)