Antioksidan Deposu Matcha Çayı ile Tanışın

Yazar Gülrüya KurnazDiyetisyen • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:

Matcha çayı, özel bir tür yeşil çaydır. Matcha için yeşil çayın sadece genç, taze ve en kaliteli yaprakları seçilir. Hazırlanırken, çay yaprakları hasat edilmeden önce gölgelendirilir. Bu işlem, yaprakların aromasını ve tadını zenginleştirir. Yapraklar tek tek elle toplanır, fermantasyondan korunur ve kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Yeşil çayı demlediğimizde yapraklarını atarız. Ancak matcha çayı toz haline getirilmiş olan yeşil çay yaprakları olduğu için demlenmez, suda çözünür, solüsyon haline gelir dolayısıyla bu solüsyonu içeriz.

MATCHA VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

Matcha çayı; polifenol olarak adlandırılan ve bağışıklığı güçlendiren, toksik etkiyi azaltan anti-aging etkisi olan antioksidan zenginidir. Bu antioksidanın vücutta ne gibi bir etkisi oluyor ona bakalım.

Vücudun enerji harcama kapasitesinin arttırdığı için metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Kalp hastalıkları ve kanserden korur, kan şekeri dengesini kolaylaştırır, kan basıncını (tansiyon) dengeler, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını destekler. Kan triglserid ve kötü huylu kolesterol (LDL) seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

İştahı uyaran ve karın bölgesindeki yağlanmayı artıran bir stres hormonu olan kortizolun seviyesini azaltıcı etkisiyle zayıflama sürecini destekler.

C vitamini, selenyum, çinko ve magnezyum içerir. Dolayısıyla bağışıklığı güçlendirir ve fiziksel dayanıklılığı arttırır.

MATCHA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Bir bardak sıcak suyun içersine, 1 dolu çay kaşığı matcha çayı ekleyin ve bir çırpıcı yardımı ile köpürene kadar karıştırın. Tadı yeşil çaya benzeyen bu antioksidan canavarını sadece çay için değil; smoothie, kek, salata yaparken de kullanabilirsiniz. Hem aroma ve lezzeti arttırır hem de sağlığınıza katkıda bulunmuş olursunuz. Günde 2 kez tüketebilirsiniz. Ancak uyku problem yaşayan bireylerin uyumadan 4-6 saat önce tüketmemesi lazım. Çünkü normal çayın içerdiği kafein miktarının 3 katı kadar kafein içermektedir. Doğa her mucizeyi içinde barındırır bakmayı, görmeyi ve doğru kullanmayı bilirsek.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)