Detoks Suyumu İçtim, Kilolarımı Verdim

Yazar Gülrüya KurnazDiyetisyen • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:

Yazın girmesiyle, tatile bir kala sendromu hortlamış oldu! Havada şok diyetler, detoks tarifler uçuşmaya başladı. Peki ama nedir bu detoks? Detoks yapmak neden gerekli? Doğru uygulanıyor mu? Kilo verme amacıyla detoks yapılır mı?.. gibi kafada oluşan soru işaretlerini temizleyelim.

DETOKS NEDİR?

Detoks, vücudun toksinlerden arınması ve dinlenmesi demektir. Toplum genelinin uygulamadaki hatasının aksine, sağlıklı ve doğal ürünlerin, yeterli ve dengeli bir şekilde günlük beslenmede yer alması anlamındadır. Örneğin; şeker ve şekerli besinler yerine kaliteli karbonhidrat kaynağı olan tahılları tercih etmek, kırmızı et yerine Omega-3 kaynağı olan balığı tercih etmek, ana öğünlerde sebzeye ağırlık vermek gibi değişikliklerle bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

NEDEN DETOKS YAPILMALI?

Şehir hayatında; kirli hava, sigara dumanı, iyi temizlenmemiş sebzeler veya iyi pişmemiş etler gibi birçok yolla toksinlere maruz kalırız. Bunlara bir de hatalı beslenme davranışları ve hareketsiz yaşam eklenince hastalık ve alerjiler kaçınılmaz oluyor. Vücut, kendi doğasında var olan arınma mekanizmalarını (terleme, idrar) devreye sokar ancak birçok farklı yolla ve çok sayıda vücuda nüfuz etmiş toksinleri temizlemek o kadar da kolay değil. Bu sebeplerle detoks yaparak, yoğun antioksidan alımını sağlayıp arınmak gerekiyor.

DETOKS İLE KİLO VERMEK HEDEFLENİR Mİ?

Detoks yaparken, hareketsiz yaşamın getirisi olan; şişkinlik, ödem, kabızlık gibi şikayetler azaldığı ve vücut dinlendiği için bedensel incelme gözlenebilir. Ancak detoksun hizmet ettiği amaç kilo vermek değildir. Detoks sonrasında bu inceliği korumak için, dengeli beslenmeye ve fiziksel aktivite düzeyini arttırmaya devam etmek gerekir. Aksi halde eski beslenme alışkanlıklarına dönüldüğü zaman, gitti zannedilen kilolar çok kısa sürede geri döner. Yani detoks yaparken hedef, vücudu dinlendirmektir, kilo vermek değil. Birkaç litre limonlu, tarçınlı, maydanozlu su içmek tek başına kilo vermenizi sağlamaz. Çünkü detoks su diye bir şey yoktur, ödem ve şişkinliği atmanızı sağlayan içine ilave ettikleriniz değil suyun kendisidir. Aromalı suyunuzu içerken beslenmenize de özen gösterirseniz sonuç alırsınız. Sürdürülebilir doğru beslenme davranışı kazanmak sizi hedefinize ulaştırır. Aksi halde kilonuzda gelgit oluşturup metabolizma dengenizi bozarsınız. Beslenmenin bütüncül olduğunu ve bir tek besine / içeceğe dayanmayacağını her daim anımsayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)