Aort Damar Hastalığı

Yazar M. Kerem OralKalp Ve Damar Cerrahı • 1 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Aort, kalpten çıkan ve bacaklara giden ayrıma kadar olan ana atardamarın adıdır. En sık görülen hastalığı anevrizma (baloncuklaşma) oluşumu olup bu da en sık karın bölgesinde (abdominal aort anevrizması) ortaya çıkar. Anevrizmanın en büyük tehlikesi ise zayıflayan duvarında yırtılma oluşabilmesidir ki bu dakikalar içerisinde kişinin hayatını tehdit eder. Anevrizma oluşması genetik yatkınlık ile doğrudan ilişkili olmakla beraber kontrolsüz hipertansiyon, sigara kullanımı ve kolesterol yüksekliği gibi damar sertliğine neden olan bileşenlerin de rolü vardır. Belirti vermeyen bu hastalıkta erken tanı ve doğru tedavi çok önemli rol oynamaktadır.

Aort Anevrizmasının tedavisi anevrizmanın yerine göre farklılık gösterir. Kalbe yakın kısımlarında açık cerrahi yapılırken özellikle karın ve torakal kısımlarda anjiyografik olarak yapılan (Endovasküler) tedaviler günümüzde kullanılmaktadır.

    Açık cerrahi denilen yöntemde aortanın zayıflayan kısmı klasik cerrahi teknikler kullanılarak çıkartılır ve yerine uygun ebatlarda yapay damar yerleştirilir. Yerleştirilen bu yapay damarların bir ömrü yoktur ve o bölgede yeniden bir anevrizma gelişmesi söz konusu olamaz. Önemli bir ameliyat olan bu yöntemde hastalar 5-7 günde taburcu olmaktadır. 

 

    Endovasküler denilen kapalı yöntemde ise hastanın göğüs yada batın bölgesi açılmadan anjiyografik teknikler kullanılar kasıklardan gönderilen yapay damarlar uygun pozisyona yerleştirilir. Bu sayede dolaşım dışı bırakılan aortun anevrizma kesesinin yırtılma riski ortadan kaldırılarak hastaların hayatını tehdit edemez hale getirilir. Bu işlem sonrasında hastalar 3-4 gün içinde taburcu edilir.

 

    Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağının seçimi anevrizmanın yerine ve yerleşimine olduğu kadar uygulayan cerrahın tecrübesi ile doğrudan ilişkilidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Kerem Oral Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)