• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Arada Kalmış Bir Toplum: Türkiye’nin Yeni Karakteristik Portresi - Uzm. Psk. Esra Özel
Makaleler 30/03/2026

Esra Özel Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi
Esra Özel
Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi

Arada Kalmış Bir Toplum: Türkiye’nin Yeni Karakteristik Portresi

Türkiye, kültürel sınıflandırmalarda genellikle bir bilmece gibidir. Ne tam olarak Batı’nın katı bireyciliğine sığar ne de Doğu’nun geleneksel toplulukçuluğuna. Biz aslında bu iki dünyanın tam kesişim noktasında, kendine has bir “ara bölgede” konumlanıyoruz.
Peki, bu “arada kalmışlık” ve teknolojik dönüşüm karakterimizde neleri değiştiriyor? İşte toplumumuzun yeni yüzüne dair önemli gözlemler:

"Biz"den "Ben"e: Aile ve Grupların Dönüşümü

Toplulukçu kültürlerin o meşhur aile bağları ve büyüklere saygı ritüelleri hala aramızda, ancak eski baskınlığını yitiriyor. "Akraba grubu"nun yerini artık daha seçici arkadaş grupları veya dijital topluluklar alıyor. Benmerkezci yaklaşımın yükselişiyle birlikte, fedakarlık ve sorumluluk üstlenme gibi davranışlar, yerini “kendi sınırlarını koruma” refleksine bırakıyor.

2. Küresel Birer Vatandaş: Beliren Yetişkinlik

Özellikle Z kuşağı ve “beliren yetişkinlik” dönemindekiler için sınırlar artık sadece haritalarda. Teknolojiye hızlı adaptasyon, yeniliğe açıklık ve öğrenme merakı bu neslin alametifarikası olmuş durumda. Milliyetçilik gibi ulus temelli duygular, yerini daha evrensel, ırksal algıdan uzak bir “insan” tanımına bırakıyor.

3. Popüler Kültür ve Geleneklerin Sessiz Vedası

Kapitalizmin ve küresel erişimin getirdiği “popüler kültür” rüzgarı, geleneksel bağlarımızı biraz daha köreltiyor. Kültürü sahiplenme ve sürdürme isteği, yerini küresel trendlere uyum sağlama isteğine bırakıyor. Bu durum bir yandan “kültürel karmaşa” yaratsa da, bir yandan da daha girişimci ve vizyoner bir kitlenin doğmasına zemin hazırlıyor.

4. Bilgiye ve Başarıya Açlık

Önceki nesillere oranla, bilgiye ulaşmak için çaba sarf eden ve kendi yolunu çizmek isteyen daha bireysel başarı odaklı bir toplum yapısına doğru evriliyoruz. Girişimcilik ruhu, sadece ekonomik bir zorunluluk değil, aynı zamanda bu yeni “özgürleşme” isteğinin bir sonucu.

Sonuç: Hibrit Bir Kimlik

Türkiye’nin karakteristik özellikleri artık statik değil; sürekli akan, değişen ve kendini yeniden tanımlayan bir süreç. Eskinin “fedakar toplumu” ile yeninin “özgürlükçü bireyi” arasında gidip gelen bu yapı, aslında bize her iki dünyanın da avantajlarını kullanma şansı veriyor.

Yazarın Notu: Kültürümüz ne tamamen yok oluyor ne de olduğu gibi kalıyor; sadece yeni dünyanın diline tercüme ediliyor.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.