Aşık Olduğumuzda Beynimizde Neler Oluyor?

Yazar Bahadır BakımPsikiyatrist • 27 Eylül 2022 • Yorumlar:

Aşık olduğumuzda beynimizde adeta bir “zincirlerinden boşalma” şeklinde kimyasal fırtına oluşmakta. Beynin sinir düzenlenim sisteminde büyük miktarlarda dopamin ve noradrenalin pompalanması gerçekleşiyor. Bu kimyasal patlama heyecanlı ve sıcak hissetmemize yol açıyor. Dopamin ödül algısı ile ilgili beyin kimyasalıdır. Odaklanılıp, hatırlanan iyi sonuçlara beynin ayar sağlama yoludur. Sevdiğimizden harika bir şey aldığımızda ya da ona bir şey verme zevki yaşadığımızda dopamin salgılanır. Aşk karşılıklı olarak güzel şeyleri verip alma durumudur.

Aynı sistem noradrenalin için de geçerlidir çünkü yenilik ve heyecan ile ilgilidir. Fark edilmesi gereken yeni bir şey söz konusu olduğunda beynin olayın altını çizme (vurgu yapma) yoludur. Daha canlı ve neşeli/ışıltılı hissettirir. Aşık olduğunuzda daha canlı hissettiğiniz dönem, neredeyse hayatınızın başka bir döneminde yaşanmamaktadır.

İlişki derinleştikçe aşk ile hissedilen mutluluk daha çok arzulamanıza yol açar. Dopaminle ilgili en harikaa şeylerden birisi, başlangıçta heyecan anında salgılanması, sonrası kucaklaşma, öpüşme ya da sevilen kişinin yanınızda olması ile heyecan artışı ile yeterince salgılanmaya devam eder. Bağlantı anı öncesinde daha sıcak hissetmeye başlarsınız. Bu arzu duymaya katkıda bulunur, bağlılık haline gelir. O kişiyi tekrar görmek, bağlantı kurmak istersiniz. İlişki olgunlaştıkça, bağımlılıktan daha fazlası haline, bağlanma haline gelir. Bu durumda oksitosin salgılanır. Oksitosin güvendiğinizde devreye girer, kimyasal bağlanma oluşur. Bu ayrıca anne-çocuk arasındaki bağlanma tipinde de rol alır. İki kişi pozitif ve devamlı ilişkiye girdiğinde, kimyasal bağlanma oluşur, birlikteyken ve birbirlerini düşündüklerinde. Bunun sonucunda plastisite denen beynin işlevsel, yapısal ve kimyasal olarak yenilenme yeteneği artar. O kişi sizin bir parçanız haline gelir, beyninizde bağlanmış, evlenmişsinizdir.

hazırlanabilir miyiz, beynimizin sevmeye açık olması ya da daha çok sevmeyi başarabilir miyiz? İlk olarak beyin makinemize alıştırma/ egzersiz yaptırmasını istemeliyiz. Bu makinenin noradrenalin ve dopamin salgılayacak güçte olduğundan emin olmalı, güvenmelisiniz.  Heyecanlar, sürprizler, meydan okumalar (olumlu anlamda) ve ilginç anılarla dolu bir hayat yaşamaya çalışmalısınız. Ödül ve yeniliklerle dolu bir hayat yaşamak istemelisiniz. Ödülün teminini kontrol edebilmek için ödül sağlayıcı olmak bir yoldur. Cömertlik abidesi olarak, birine kibar davrandığınızda, sempatik olduğunuzda dopamin salgılarsınız. Ayrıca günlük hayatta pozitif, sevgi dolu ve cömert bir kişi olma yolunda egzersizler yapabilirsiniz. Ve sonunda aşk geldiğinde, ona yanıt verebilecek tam güce hazır olacaksınız. Eros’un okuyla vurulmayı bekleyip, sürprizlere, aşka, sevgiye hazır olun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)