Ayak Bileği Burkulmasını Tedavisiz Bırakmayın

Yazar Uğur DurmazFizyoterapist • 12 Ekim 2018 • Yorumlar:

Yolda yürürken, spor yaparken veya topuklu ayakkabıyla yürürken ayak bileğinizi burktunuz mu? Eğer bu durumu yaşayıp herhangi bir tedavi görmediyseniz sizin için birkaç önerimiz var.

Ayak bileği burkulmaları çok sık meydana gelen bir yaralanma türüdür. Ayak bileği burkulmaları genellikle; kas kuvvet dengesizliği olan kişilerde, antrenmansız sahaya çıkan sporcularda ve yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda sık görülür. Ayak bileği burkulmalarının büyük çoğunluğu ayak bileğinin dışa doğru dönmesi ve zorlanması ile oluşur. Ayak bileği dış yanında bulunan bağlar bu zorlanma sonucunda hasar görür ve ayak bileğinde şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı gelişir. Ayak bileğimiz burkulduktan sonra bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı ile görüşülerek eşlik eden bir kemik probleminin olup olmadığı ortaya konmalıdır. Ayak bileği burkulmalarının %/80’i ameliyatsız tedavi edilmektedir. Bağ hasarları için rehabilitasyon gereklidir. Tedavi edilmeyen veya rehabilitasyonunu tamamlamayan burkulmaların 6 ay içerisinde %30-%70 oranında tekrardan görülme riski vardır. Tekrarlayan burkulmalar kronik bir durum halini alıp ayak bileğinin yapılarına zarar verir. Çok geç kalmış vakalara ameliyat ile müdahale gerekebilir.

İlk ağrılı sürecin atlatılmasının ardından fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile ayak bileğinin ödeminin ortadan kaldırılması, ayak bileğinin korunması, esnekliğin ve hareket bütünlüğünün sağlanması, kas gücünün ve dengesinin sağlanması, bozulan yapıların iyileşmesi ve burkulmanın altında yatan sebebin düzeltilmesi sağlanarak tekrarlama olasılığının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Yaralanmanın ciddiyetine göre tedavi süresi belirlenmektedir.

Rehabilitasyon sürecinin tamamen bitmesi ve uzman kişiler tarafından kişiye özel planlanması çok önemlidir. Aksi takdirde yaralanmanın yeniden meydana gelme ve ayak bileğinin zarar görme ihtimali vardır.

Sağlıklıyken ayak bileği burkulmalarından korunmak için vücudunuzu dinleyin! Ağrı ve yorgunluk durumunda vücudun dinlenmesine müsade edin. Ayak bileğimizin sağlığını koruyun, uygun ayakkabı seçimi yapın ve düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin. Doğru egzersizler için fizyoterapistinize danışın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Durmaz Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)