Lenfödem(Fil) Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazar Uğur DurmazFizyoterapist • 12 Ekim 2018 • Yorumlar:

Eğer lenfödem hastalığı riski altındaysanız veya bu hastalıktan muzdaripseniz, bu hastalığın ortaya çıkmasını önlemek veya kontrol altına almak için bilmeniz gereken detaylar ve atmanız gereken adımlar vardır.

Lenfödem hastalığı, lenf damarlarının ve nodüllerin doğuştan eksik olması, hasar görmesi veya sonradan alınması sonucu lenf sıvısının vücudun dokularında birikmesi sonucu vücudun belli bölgelerinin “özellikle kol ve bacak” şişmesi durumudur.

Bu şişmeler sıklıkla tek kol veya tek bacakta görülür ama nadiren de olsa 2 kolun ve bacağın, başın, gögüs bölgesinin ve genital bölgenin şişmesiyle de karşımıza çıkabilir.

Lenfödem hastalığının görülmesinin en yaygın sebebi cerrahilerden sonra lenf nodüllerinin alınmasıdır.

Meme kanseri ve diğer kanser tedavilerinde kullanılan radyoterapi de lenfatik sisteme zarar verebilir ve sıvıların normal bir şekilde iletilmesini kısıtlayabilir. Doğuştan lenf nodülleri eksik olabilir.

Bu hastalıkla beraber hastalarda günlük işlerinde zorluk çekme, sosyal aktivitelere katılamama, hareket etmekte güçlük çekme, bir uzvun şiş olması gibi sorunlar görülebilir. Şişmiş bölgeyi hareket ettirirken bir ağırlık ve ağrı hissedebilirler.

Lenfödem hastalığı olan kişilerde, enfeksiyon oluşma riski yüksetir ve gelişen bu enfeksiyonlarla mücadele etmek zordur.

Lenfödem hastalarının dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır;

Etkilenmiş bölgeye masaj yaptırmak ve kapılacaya gidip o bölgeyi sıcak suya sokmak çok zararlıdır. Bilinenin aksine sıcak uygulamalar bu durum için zararlı bir yöntemidir.

Etkilenmiş bölgeyi her türlü kanamalı durumdan korumalıyız Örneğin; böcek ısırması, kesikler, enjeksiyon yaptırmak gibi. Bu durumlardan biri yaşanırsa doktorunuza veya fizyoterapistinize ulaşın.

Etkilenmiş bölgeyi sıkıp, o bölgenin akışını kesecek; saat, yüzük, bileklik, halhal gibi eşyalar kullanmamalıyız.

Etkilenmiş bölgeden tansiyon ölçtürmek, kan aldırmak gibi medikal işlemleri yaptırmamalıyız.

Lenfödem tedavisinde fizyoterapistler tarafından günümüzde uygulanan halk arasında lenfatik masaj olarak bilinen manuel lenf drenaj ve kompresyon bandajı uygulamaları yapılmaktadır. Son yapılan bilimsel çalışmalarda bazı egzersiz türlerinin hastalık riski taşıyanlarda hastalığın ortaya çıkmasını önlediği görülmüştür. Bu egzersizler kişinin durumuna göre fizyoterapistler tarafından kişiye özel yaptırılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Durmaz Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)