Bacak ve Ayak Kramplarının Sizi Yavaşlatmasına İzin Vermeyin !

Yazar Uğur DurmazFizyoterapist • 3 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Gece uykudan uyandıran veya gün içinde sizi rahatsız eden krampların sebeplerini ve nasıl kurtulacağınızı biliyor musunuz?

Kaslarımızın istemsizce kasılması ve gevşeyememesi sonucu kramp olarak adlandırılan toplumda çok yaygın görülen, gizemli bir ağrıdan çoğumuz muzdarip olmuşuzdur.

Yaşımız ilerledikçe bu ağrılar artma eğiliminde olurlar. Bazen çok acı verici olsalar bile çoğu zaman zararsızdırlar. Şimdi sizlere krampların sebeplerini ve nasıl korunmamız gerektiğini söyleyelim.

Gündüz veya gece bacaklarımızdaki ve ayaklarımızdaki kaslara kramp girebilir veya bu kaslar spazm geçirebilir. Bu kramplar sadece bacak veya ayağımıza girmez vücudumuzdaki birçok kasa girebilir. İşte bu krampların sebepleri;

  1. Hidrasyon eksiği: kramp şikayetlerinde ilk bakılması gereken vücuttaki sıvı miktarıdır.Günlük yeterli miktarda sıvı tükkettiğinizden emin olun.

  2. Beslenme problemleri: calsiyum, potasyum ve magnezyum gibi elektrolit dengesini sağlayan esansiyel mineraller, kaslarımızın kasılıp- gevşmesi için gereklidir. Bunların eksikliğinde veya fazlalığında kramplar ortaya çıkabilir. Bunları düzenlemek için bir beslenme uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.

  3. Bazı ilaçların yan etkileri: Statin ve furosemide gibi bazı ilaçların yan etkileri kramplara sebep olabilir. Bu ilaçları kullandıktan hemen sonra kaslarınıza kramp giriyorsa en yakın zamanda doktorunuza başvurun.

  4. Kaslarımızın gergin ve güçsüz olması: düzensiz veya yanlış yapılan egzersizler kaslarımızın dengesini bozabilir ve bu dengesizlik kramp olarak karşımıza çıkabilir. Egzersiz yapmıyorsanız veya egzersiz yapıp kramplardan kurtulamıyorsanız bir fizyoterapiste başvurunuz.

  5. Vücuda aşırı yüklenme: Normalden fazla egzersiz yapmak veya gün içinde vücudumuzu dinlendirmeden çok fazla ağır iş yapmak kramplara neden olabilir. Bu gibi durumlarda vücudunuza dinlenmek için zaman verin.

  6. Zayıf bir dolaşım sistemi: yürürken artan bir kramp şikayetiniz varsa bunun sebebi dolaşım sistemindeki bir problem olabilir. Eğer yürüken daha çok şiddetlenen bir kramp şikayetiniz varsa ve bu kramplar durmuyorsa doktorunuza başvurunuz.

  7. Yanlış ayakkabı tercihi: Krampların az bilinen nedenlerinden biri de yanlış ayakkabı seçimidir. Topuklu ayakkabılar kramplara neden olabilir. Ayağınıza uygun ayakkabıyı seçmek için bu konuyla ilgilenen bir fizyoterapiste başvurun.

Eğer bacak ve ayak kramplarınız nadiren oluşuyorsa ve hemen geçiyorsa yukarıdaki sebepleri dikkate alarak sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz. Ama kramplarınız sürekli oluyorsa, şiddetliyse veya geçmiyorsa bu bir medikal probleme işaret eder. En kısa zamanda bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Durmaz Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)