BAHAR ENERJİSİ Mİ? BAHAR YORGUNLUĞU MU?

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 15 Aralık 2017 • Yorumlar:

Bahar kelimesini duyduğunuz zaman aklınıza ilk gelen güneşli günlerin, sıcak havaların, bahar mevsiminin enerjisi mi? Yoksa bu güzel havalar ile gelen bir şey yapmak istememe hali ve beraberinde getirdiği bahar yorgunluğu durumu mu? Bu günlerde her iki durumu da yaşamanız mümkün. Hava bu kadar güzelken kendimi nasıl bu kadar yorgun hissederim diyorsanız durumu şu şekilde açıklayabilirim. Kış aylarında yavaşlayan metabolizmanız, baharla birlikte uyum sürecine girmektedir. Bu uyum süreci de bahar yorgunluğuna neden olmaktadır. Bahar yorgunluğumu atlatmak istiyorum, bahar denildiğinde aklıma enerji kelimesi gelsin istiyorum diyorsanız işin sırrı beslenmenizi gözden geçirmenizden geliyor.

İşte size bahar yorgunluğunuzu atlatabilmeniz için beslenme önerileri.

  • MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN. Bahar aylarında yorgunluğunuzu yenmenizin bir yolu da bağışıklığınızı güçlendirmektir. Bu nedenle özellikle A, C, E vitaminleri, selenyum ve çinkodan zengin beslenmeli, antioksidandan zengin vitamin ve minerallerin tüketimini arttırmaya çalışmalısınız. Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye özen göstermelisiniz.

A vitamininden zengin besinler:Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.

C vitamininden zengin besinler:Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.

E vitamininden zengin besinler:Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.

Selenyumdan zengin besinler:Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.

Çinkodan zengin besinler:Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.

 

  • SU TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN. Kış aylarında havaların soğuk olmasıyla beraber su tüketiminizde azalma yaşamış olabilirsiniz. Su tüketiminizde olan bu azalma metabolizmanızın da yavaşlamasında etkilidir. Yani vücudunuz susuz kalmış ve toksinleri atmakta zorlanıyor bunun sonucunda da bahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz. Toksinleri atmanın ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yolu ise günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketmektir. Suyu sevmiyorum diyorsanız suyunuzu taze meyveler, kabuk tarçın ve limonla tatlandırmayı deneyebilirsiniz!

 

  • FONKSİYONEL ÇAYLARDAN FAYDALANIN. Kış aylarını daha hareketsiz geçirdim, su tüketimim daha az oldu, daha çok yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslendim, kendimi sürekli şiş hissediyorum diyorsanız. Vücudunuz size ödem tuttuğunu anlatıyor olabilir. Bu aylarda her hangi bir sağlık sorununuz yoksa özellikle yeşil çay, beyaz çay, mate çayı gibi bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Bu çaylar hem metabolizmanızın hızlanmasına hem de vücudunuzda ki ödemin atılmasına yardımcı olacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise bu çayları günde en fazla 3 fincan içmek olmalıdır.

 

  • KAN ŞEKERİ DENGENİZİ SAĞLAYIN. Bu mevsimde size anlık mutluluklar yaşatan tatlı, hamurlu ve nişastalı besinlerden uzak durmaya çalışın. Bu besinler kan şekerinizi aniden yükseltip aniden düşürür. Bu nedenle bu besinler yerine içerisinde B vitamini bulunan fakat kan şekeri dengenizi bozmayan yani glisemik indeksi düşük, posa oranı yüksek besinlerden faydalanmalısınız.

 

  • ÖĞÜNLERİNİZİ ATLAMAMAYA DİKKAT EDİN. Düzensiz tüketilen öğünler, atlanan ara öğünler, uzun süren açlıkların hepsi kan şekerinizin dengesizleşmesine bir anda düşmesine veya bir anda yükselmesine neden olabilir. Bu durum beraberinde ruh halinizde değişikliklere neden olur ve bahar yorgunluğunun belirtilerini arttırabilir. Bu noktada öğün sayınızın kaç olması gerektiği yaşam tarzınıza göre belirlenmelidir.

 

  • KİLO VERİN. Baharın gelmesi, yaza fit girme isteği bir an önce fazla kilolardan kurtulma isteğini bu istekte beraberinde şok diyetleri getirebilir. Şok diyetler ise eksik ve dengesiz beslenmenize, vücudunuzda ki suyun atılmasına tüm bunlar da bahar yorgunluğunun tetiklenmesine neden olur. Aynı zamanda bu şekilde kaybedilen kilolar yaz bitiminde tekrar vücudunuza geri döner. Yaza fit girmek istiyorsanız diyetisyeniniz tarafından size özel planlanan ve hayat boyu sürdürülebilir diyet programınızı uygulamaya dikkat edin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)