Bahar Yorgunluğuna Karşı Beslenme Önerileri

Yazar Selvi KaragülDiyetisyen • 12 Nisan 2018 • Yorumlar:

Baharın gelişi kimilerinin enerjisinde olumlu etki yaparken kimilerinde ise halsizlik, yorgunluk yaratabiliyor.

Sabah olduğunda yataktan kalkmak istemiyor kendinizi yorgun ,bitkin hissediyor hatta işe gitmek dahi istemiyor olabilirsiniz. Bunun sebebi mevsimsel değişikliklere bağlı olarak hava sıcaklığının bir artıp bir azalması, havada elektrik yükünün artması ve metabolizmanızın buna hızlı uyum sağlayamaması olabilir. Vücutta baş gösteren eklem- kas ağrıları, hareket gücünün olmaması, kırgınlık, uyku isteği ,baş ağrısı gibi şikayetler bahar yorgunluğunun habercisi olup bu belirtiler eğer 2 haftadan fazla sürerse alanında uzman bir hekimden yardım alınması gerekmektedir. Özellikle metabolizmamız üzerinde etkin rol oynayan tiroit hormonu,böbrek üstünden salınan kortizol hormonu ve kan şekeri seviyelerine bakılması sağlık açısından faydalı olacaktır.

Yanlış beslenme alışkanlıkları , vitamin ve minarellerden yoksun beslenme ve hareketsiz yaşam bahar yorgunluğumuzu daha da arttırmakta. Ancak beslenmenizde ve fiziksel aktivitenizde yapacağınız değişiklikler ile bahar yorgunluğundan kurtulup kendinizi daha dinç ve enerji dolu hissedebilirsiniz.

Güne Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başla.

Öğünler içerisinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve iş hayatınızdaki performansınızda sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği önemlidir. Protein kaynağı olarak ; yumurta, peynir ,süt ve lif kaynağı olarak tam tahıllı ekmek, mevsim sebzeleri ve mevsim meyvesi içeren sağlıklı bir tabak ile güne sağlıklı bir adım atarak başlayabilirsiniz.

Mevsimine Uygun Sebze ve Meyve Tüket

Beslenmenizde günlük olarak tüketeceğiniz 4-5 porsiyon sebze ve meyve ile bağışıklığınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Mevsiminde yetişmeyen meyve ve sebzelerin besin değerinin daha düşük olması ayrıca uzun süre dayanması için içerisine eklenen kimyasal maddeler, pestisitler(böcek öldürücü ilaç) ve hormonların vücudumuza girmesi sağlığımıza tehdit oluşturuyor. Bu sebeple mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimi bahar yorgunluğunuzdan kurtulmanızı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.

Nisan ayı sebzeleri : Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu,semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Meyveleri ise ; Çağla, can eriği, limon

Su İçimine Dikkat Et !

Havaların ısınmasıyla birlikte vücutta su ihtiyacımız daha da artmaktadır.Günlük 2.5-3 lt kadar su içerek vücuttan toksinleri ve ödemi atabilir,metabolizmanızın daha iyi çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz. Su içmek de zorlananlar içerisine nane yaprağı ,limon,elma gibi meyve dilimleri ekleyerek sularınızı renklendirip su içimini kolaylaştırabilirsiniz.

A, C ve E Vitaminlerinden Zengin Beslen.

Özellikle antioksionlardan zengin bu 3 vitamin bağışıklık sistemimizde önemli rol oynar.

A vitamini; süt , yumurta sarısı,kayısı,havuç,ıspanak,kavun,şeftalide yüksek oranda bulunur. C vitamini; kivi,çilek ,portakal, mandalina ve greyfurt, koyu yeşil yapraklı sebzeler(özellikle maydanoz), domates, yeşil biber

E vitamini ise bitkisel yağlar(ayçiçeği,mısırözü), çiğ kuruyemişler( badem, fındık,ceviz) , kepeği alınmamış buğday, avakado gibi besinlerde zengindir.

Günde An Az 15 Dakika Güneşlen.

Yapılan araştırmalarda D vitamini eksik olan(kanda <30 ng/ml ) kişilerde kas ağrılarının olduğu görülmüştür.Asıl D vitamini, kaynağı Güneş ışığı olup besinlerde ise D vitamini en fazla sırasıyla derin yağlı su balıklarında (somon, sardalya, uskumru, ton balığı) süt ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Özellikle Nisan ile Eylül ayları arası saat 11.00 den 15.00’e kadar 15-30 dk diz ve ayak dirseklerimizin çıplak olarak güneşe temas etmesi D vitamini ihtiyacımızı karşılamasına faydalı olacaktır.

Sindirim Sistemin için Lifli Beslen.

Mevsimsel değişiklikler sindirim sistemimizde rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle bu dönemde kabızlık en çok şikayet ettiğimiz problemlerden.Bağırsak hareketliliğini sağlamada lif alımı çok önemli. Meyvenin kendisini değil kabuğuyla birlikte tüketerek , ekmek tercihinizi tam tahıl,tam buğday, çavdar gibi lifli ekmeklerden kullanarak , salatalarınıza haşlanmış kurubaklagil ekleyerek ve çiğ kuruyemişleri(ceviz,badem,fındık) günlük beslenmenize ekleyerek lif alımınızı daha da arttırıp bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Açık Havada Yürüyüş Yap

Sağlıklı bir yaşam için haftada 3-4 gün 45 dakikalık açık havada hafif tempolu yürüyüş yapmak metabolizmanızın hızlanmasına ve gün içerisindeki yorgunluğunuzu atmanıza iyi gelecektir. Yürüyüş yapmak size sadece bedenen değil ruhsal yönden de kendinizi iyi hissettirecektir.

Bitki Çayları İle Bedenini Rahatlat.

Özellikle midede gaz ve şişkinlik sıkıntısı olanlar 1 fincan papatya çayını içerek gaz şikayetlerini azaltabilirler. Uyku problemi olanlar ise antiseptik özelliğinden dolayı akşam yatmadan önce 1 fincan melisa çayı içerek daha kaliteli uyku uyuyabilirler.

Ayrıca günde 2 adet yeşil çay içmek hem bağışıklığınızı hem de metabolizmanızı hızlanmasına katkı sağlayacaktır. Sıcak havalarda serinlemek için bu tarifi yapıp keyifle içebilirsiniz.

Soğuk çay tarifi :

1 fincan demlenmiş yeşil çay

1 adet maden suyu

½ limon suyu

6-7 yaprak nane

Elma veya Armut dilimleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)