Kışa Girerken Bağışıklığınızı Güçlü Tutacak Beslenme Tüyoları

Yazar Selvi KaragülDiyetisyen • 9 Ekim 2018 • Yorumlar:

Kış mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak gerekiyor. Düşük bağışıklık ise kısa ve uzun vadede sağlık sorunlarına, kilo problemine ve iş performansında azalmaya neden olabiliyor.Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenmek var.

Size vereceğim beslenme tüyoları ile kışa daha güçlü bir bağışıklık ile girebilirsiniz.

1.Güne mutlaka sağlıklı bir tabak ile başlayın.

Günün en önemli öğünü kahvaltı. Güne nasıl başlarsanız o şekilde devam edersiniz. Bunun için ise sağlıklı bir tabağa ihtiyacınız var .Gün içerisinde iştahınızı kontrol etmesi için yumurtaya, beyin fonksiyonlarınız içi ceviz,badem ve fındığa, sindirim sağlığınız için yeşillik gibi sebzelere, ve enerji versin diye sağlıklı karbonhidratlara (tam buğday,çavdar ekmeği,yulaf,meyve) yer vermeyi ihmal etmeyin.

2. Hücrelerini yenilemek için bol su tüketin.

Günde kg başına ortalama 30 ml su içmeyi ihmal etmeyin.Su içmenin metabolizmanızı hızlandıracağını unutmayınız.

3. Öğle yemeğinde  protein ve bol salata içeren bir tabak tercih et.

Öğle  yemeğini  proteinden zengin yapmak hem gün içerisindeki enerjine destek olacak, hem de akşam öğününe saldırmamanı sağlayacaktır. Öğle yemeğinde protein olarak  ızgara/fırında et,tavuk,balık ,yanında salata veya haşlama sebze yer verdiğin yanında yoğurt tercih ettiğin bir de sağlıklı bir karbonhidrat  olan esmer ekmek ile tamamladığında gün içerisinde kendini daha zinde hissettiğinizi göreceksiniz.

4.Ev yapımı kefir ve yoğurta günlük beslenmende mutlaka yer ver.

Yoğurt ve kefir gibi gıdalar probiyotik dediğimiz bağırsaklarımıza yararlı mikroorganizmaları içerirler. Bu bakteriler bağırsak floramızda koruyucu kalkan oluşturur ve bağışıklığımızı güçlendirir.Kışa girerken kefir ve  ev yoğurdunu günde 1-2 bardak tüketmeyi ihmal etmeyin.Kefiri sade içmekte zorlananlar meyve ile robottan geçirerek tüketmeyi deneyebilirler.

5.Zerdaçal ve zencefil ile metabolizmana güç kat.

Zerdaçalın yapılan araştırmalarda bağışıklığı önemli ölçüde arttırdığı ve kansere karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. İçerisindeki kurkumin T hücreleri,B hücreleri ,makrofajlar,nötrofiller ve doğal öldürücü hücreleri etkileyerek bağışıklık düzenleyici bir etki sağlamaktadır.Özellikle yemeklerin içerisinde ısıyla birlikte yağ  ve karabiber ile birleşince etkisi daha çok ortaya çıkmaktadır.

Zencefil özellikle enfeksiyon azaltıcı etkisinden dolayı kış aylarının vazgeçilmezidir. Yaş zencefil olarak çay ve sularınıza veya toz olarak  balla karıştırarak tüketilebilirsiniz.

6. Soğan ve sarımsağa sofranızda yer açın.

Vücudumuzda üretilen güçlü antioksidan olan glutatyonun  üretimi için soğanın içinde bulunan cystein maddesinin alınması gerekiyor.Antimikrobiyal özelliğinden dolayı vücudun direncini arttırıyor.Yemeklerin yanında çiğ olarak da tercih edebilirsiniz.

7. Omega-3’ün  bağışıklık da önemli rol aldığını unutmayın.

Bağışıklığın güçlenmesinde en çok rol alan minerallerden birisi olan omega 3 özellikle balıklardan una, sardalya, somon, ringa, uskumru da fazla olarak bulunmaktadır.Bitkisel omega 3 kaynakları ise ceviz,keten tohumu,avakadoya günlük beslenmenizde yer vermeyi unutmayınız.

8.Turunçgiller ( portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt) özellikle C vitamininden zengindir.

Bir antioksidan olarak, C vitamini vücutta belirli kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Ancak turunçgilleri tüketirken dikkat etmeniz gereken nokta bıçak darbesini çok fazla yapmadan ve keser kesmez hemen tüketmenizdir. C vitamini hava ile temas ettiği zaman vitamin kaybı artmaktadır.

9. Antioksidan kaynağı olan kırmızı-mor meyvelere yer verin.

Kırmızı –mor meyve grubu; berryler(yaban mersini,kızılcıl,ahududu,böğürtlen,ahududu),mor üzüm,kuşkonmaz ,kiraz,çilek olarak sıralayabiliriz.Bu besinlere beslenmende yer vererek  bağışıklığını yüksek tutabilirsiniz.

10. D vitamini düzeyindeki eksiklik sık hastalanmana sebep olabilir.

Kışa girerken Güneş ışınları daha eğik açıyla geldiğinden vücudumuzda etkinliği daha da azalmaktadır.Asıl D vitamini kaynağı Güneş olup ,beslenme ile ne yazık ki bu vitamin eksikliğini karşılamak mümkün değildir.O nedene kışa girmeden kan tahlili yaptırıp, doktounuzun verdiği ölçüde D vitamini takviyenizi almayı ihmal etmeyiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)