BAYRAM SONRASI KABIZLIK SORUNUNA DİKKAT!

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 28 Aralık 2017 • Yorumlar:

Bayram, şehir değişikliği gibi beslenme düzeninin bozulduğu zamanlarda kabızlık kaçınılmaz olur. Bayram telaşı, öğünlerin atlanması, bayram ziyaretleri, değişen beslenme alışkanlıkları kurban bayramında birçok kişinin kabızlık sorunu ile karşılaşmasına neden olabilir. Kabızlık, günlük yaşantımızı etkilediği gibi metabolizmamızı da etkiler. Bu nedenle bayram sonrası alınan kilolardan ve kabızlıktan rahatlıkla kurtulmak için kabızlığı çözücü önerilerden faydalanılmalıdır.

Kabızlık Çözücü Öneriler

  • Lif Alımınızı Arttırın. Bağırsak hareketlerini arttırma yöntemlerinden biri beslenmenizde lifli gıdalara yer vermenizdir. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı önlediği gibi doygunluk sağladığı için zayıflamada da etkili bir yöntemdir. Diyet lifini arttırmak için bu bayramda beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edin. Bayramdan sonraki haftada et yemeği yerine iki defa kurubaklagil yemeği tüketin, meyveleri kabuklarıyla yemeye özen gösterin. Kabuğu ile tüketilebilen meyve ve sebzeler lif alımınızın artmasını sağlayacaktır.

  • Protein Alımınızı Kontrol Edin. Kabızlığın en temel nedenlerinden biride protein alımının çok yüksek olmasıdır. Kurban bayramı ve sonrasında et tüketiminin artması kaçınılmazdır. Etler protein içeriği yüksek olmasına rağmen lif içeriği düşük ve sindirimi zor besinlerdir. Bu nedenle et tüketirken öğününüzün lif içeriğini yükseltebilmek için etler sebzeler ile pişirilebilir. Yemeğinizin yanında salata tüketimi de lif almanıza katkı sağlayacaktır.

              Püf Noktası→Kansızlık problemi olan bireylerde kabızlık daha sık görülür. Bu nedenle kansızlık probleminiz varsa eti C vitamini içeren sebzeler ile tüketmeniz demir emiliminin artmasında da etkili olacaktır.  

  • Su Tüketin. Su tüketimi kabızlıktan kurtulmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü vücudunuzda ki su kaybının yüzde 10’a ulaşması beraberinde kabızlığı getiriyor. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmesi bu nedenle oldukça önemlidir.

 

  • Hareket Edin. Kabızlık bağırsaklarınızın hareketsiz olması ile gelen bir rahatsızlıktır. Fiziksel aktivitenizi arttırmak kabızlık sorununuzun çözümü olabilir. Bu nedenle kendi hareketinizi arttırarak bağırsaklarınızı da hareketlendirebilirsiniz.  Özellikle bayramda ev ziyaretlerinde tüketilen yağlı, şekerli, ağır besinlerin tüketimi sindirimi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle bayram sonrasında bağırsaklarınızı rahatlatmak ve formunuzu korumak için fiziksel aktivitenin ayrı bir önemi vardır.

 

  • Sofrada yoğurt olsun. Kabızlık tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntem ise bağırsak florasına olumlu etki eden probiyotik besinlerden faydalanmaktır. Bu dönemde yoğurt, kefir gibi besinlerin tüketilmesi olumlu etki yapacaktır. Tüketilen probiyotik besinler bağırsakların düzenli bir şekilde görevlerini yapmasını sağlayacaktır.

BUNU YAPMAYIN!

Birçok kişinin kabızlık anında başvurduğu ilk yöntem laksatif ilaç kullanmak ya da sinemaki içeren bitki çaylarını tüketmektir. Ancak kabızlık ilk aşamada zararsız bir hastalıktır. Bu nedenle ilk aşamada önemli olan bu yöntemlere başvurmadan kabızlığı çözümlemeye çalışmaktır. Kronik kabızlık ile karşılaşıldığı zaman ise tedavi için uzmana danışılmalıdır. Çünkü uzun süren kabızlık başka bir hastalığın habercisi olabilir!

Bağırsak Hareketlerini Hızlandıran Tarifler

Bayram sonrası alınan kilolardan, kabızlıktan kurtulmak ve düz bir karına sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki tariflerden faydalanabilirsiniz.

  • Kuru erik içerisindeki difenilizatin maddesi ile bağırsak hareketlerini arttırır. Bu nedenle kabızlık tedavisinde kuru erikten faydalanabilirsiniz. Sabah aç karnına 3 kuru erik ve ılık 1 bardak su tüketin.

  • 4 adet kuru kayısıyı haşladıktan sonra 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek sabah aç karnına tüketebilirsiniz. Kuru kayısının lif içeriği ve zeytinyağının bağırsak hareketlerini arttırıcı etkisi kabızlığınıza çözüm olacaktır.

  • Bağırsak sağlığınız için betaglukan içeren yulaf ezmesinden faydalanabilirsiniz. Sabah kahvaltınızda yulaf ezmesi + yoğurt + kuru meyve + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı karışımından faydalanabilirsiniz.

  • Kurubaklagil ve sebzelerin birleştiği bir salata ile probiyotik etkisi olan yoğurt kabızlığınıza çare olabilir. Haşlanmış nohut + dilediğiniz yeşillikler + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı + dilediğiniz baharatlar ile hazırlanmış salata, 1 kâse yoğurt ve tam tahıllı ekmek iyi bir öğün seçeneği olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)