Bebek Derisi Özen İster

Yazar Gülgün ZenginDermatolog • 1 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Deri gelişimi anne karnında başlayan, doğumdan sonraki bir sene boyunca devam eden bir süreçtir. Bebek derisi ile erişkin derisi arasında bazı farklılıklar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Yüzey alanı bebeklerde 700cm / kg iken erişkinlerde 250 cm / kg dır. Yeni doğanda vücut yüzey alanının geniş olması perkutan emilim (deri yolu ile emilim) ve ilaç metabolizması açısında önemlidir.

2. Epidermal- dermal bağlantı zayıftır. Bu da bül (sulu kabarcıklar) oluşumunu kolaylaştırır ve deriyi travmaya daha hassas hale getirir.

3. Deri ince ve erişkin derisine göre daha az elastiktir.

4. St.corneum geçirgenliği yüksektir, epidermal bariyer iyi gelişmemiştir.Bunun sonucu olarak deriden su kaybı ve perkutan absorbsiyon dediğimiz deri üzerine tatbik edilen ürünlerin emilimi artmıştır. Epidermal bariyerin iyi gelişmemiş olması deriyi mikro organizmalara, irritasyona ve maserasyona daha hassas kılar.

5. Yeni doğanda deri sterildir. Zamanla bakteri kolonizasyonu oluşmaya başlar.

6. Normalde deri ph değeri 4,5 dir, yani biraz asidikdir. Yenidoğanda ise ph nötral olma eğilimindedir. Yani yeni doğan derisi bakterilere karşı savunmasızdır. Ph değerinin bu yönde kayışı deride yerleşen bakteri sayısı ve türünü etkiler. Yeni doğan derisindeki bu özelikler yaşam pratiğine nasıl yansımalıdır.

Doğumdan sonra hemen ilk banyosu miadında doğmuş sağlıklı bir yenidoğanda 2-6 saat sonra herhangi bir temizleyici kullanılmadan yaptırılır. Daha sonra sıvı formda sabun içermeyen ph değeri hafif asidik temizleyiciler kullanılabilir. Banyolar uzun tutulmamalı, bebek ovuşturmada sürtmeden hafifçe havlu darbeleri ile kurulanmalı,banyo sonrası vücut ısısı düşeceğinden ısıtılmış giysiler giydirilmeli. Banyo sonrası uygun bir nemlendirici kullanmak epidermal bariyere destek sağlayacağından yararlı olur. Bu atopik bebeklerde mutlaka yapılması önerilen bir uygulamadır.

Bez bölgesi de her zaman sorun oluşturan bir bölgedir. İdrar ve feçes gibi güçlü alkalenlerle sürekli temas halinde olması deriyi savunmasız kılar. Bu nedenle sık bez değiştirilmeli teması önleyen bariyer kremler her bez değişiminde kullanılmalıdır. Bölgenin temizliğinde ıslak mendiller pratik olmakla birlikte çok sık kullanılmamalı daha çok su ve pamuklu bezler tercih edilmelidir.

Bebek şampuanları da kullanılmak isteniyorsa kokusuz, deriyi ve gözü irrite etmeyecek ürünler seçilmelidir. Bebekler için güvenle kullanılabilecek markalara Alphanova Bebe, Mustela Bebe, Oilatum ve Sebamed örnek olarak verilebilir.

Bebek derisinde antiseptik amaçlı alkol ve iyot kullanımından kaçınılmalıdır. İlaç sınıfına giren kremlerin çok geniş alanlara uygulanmaları istenmez. Emilerek sistemik dolaşıma karışabilir istenmeyen etkilere yol açabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)