Bebek için diş bakımı

Yazar Uğur TokayDiş Hekimi • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

Bebeğimi ne zaman diş hekimi görmeli?

Çocuğunuz, çocuk diş hekimine ilk ziyaretini ilk dişleri sürmeye başladığında gerçekleştirmelidir, bu da ortalama olarak 6 ay – 1 yaş aralığına tekabül eder. Bu ziyaret çocuğunuza uygun bir klinik ortamda gerçekleştirilir. Erken değerlendirme ve önleyici bakımlar, çocuğunuzun sağlıklı ve doğal gülüşünü koruyacaktır.

Neden bu kadar erken olmalı? Çocuğum ne tarz dental problemlere sahip olabilir ki?

En önemli olanı dişleri korumaya yönelik programlara başlamaktır. Dental problemler erken başlayabilir. En büyük endişe “Biberon Çürüğü” diye bilinen Erken Çocukluk Çağı Çürüğüdür. Ayrıca çocukların diyetinde anne sütünden başka şeylerde vardır (çürük yapabilen yiyecekler ve içecekler) ve ayrıca dişler ilk sürmeye başladıklarında çürüğe yatkınlardır. Bu nedenlerden dolayı erken bir kontrol muayenesi dental problemleri önlemek için en önemli şanstır. Sağlıklı dişlere sahip çocuklar yemekleri zevkle yiyebilir ve kendinden emin bir şekilde gülebilir. Hadi şimdi çocuğunuzun hayat boyu kullanacağı ağız sağlığı alışkanlıklarına kazandırmaya başlayalım.

Çocuğumda biberon çürüğünü önlenmesini nasıl sağlayabilirim?

Anne sütü ile beslenmeyi 20-24 aylar arasında bırakılmalıdır ve diğer ek gıdalar (yetişkinler gibi) ile devam edilmelidir. Çocuklar biberonlar ağzında uyuyakalmamalıdır. Biberonlar içerisinde sadece saf süt olmalıdır, tatlandırıcılar (şeker, bal, pekmez vb.) olmamalıdır. Biberonlardan meyve suyu, kola vb. sıvı şeyler verilmesinden kaçınılmalıdır. Meyve suları veya benzerleri sadece yemek zamanlarında bardak ile verilmelidir ve verildikten hemen sonra en azından su ile ağız çalkalanmalıdır. Biberon en geç 12-14 aylar arasında kullanımı bırakılmalıdır.

Çocuğumun parmak emmesinde endişe etmeli miyim?

Parmak emme yeni doğanda çok normal bir durumdur ve çoğunlukla 2 yaşa kadar kendiliğinden geçer. Uzatılmış parmak emme çapraşık dişlere ve dişlerde kapanış problemlerine neden olur. Eğer bu alışkanlık 3 yaşından sonrada devam ederse, profesyonel bir değerlendirme tavsiye olunur. Çocuk diş hekiminiz, size bu alışkanlığın çözüm yolları hakkında bilgi sunmakta mutluluk duyacaktır.

Bebeğimin dişlerini ne zaman temizlemeye başlamalıyım?

Doğumla birlikte, çocuğun dişetlerini yumuşak diş fırçaları, temiz gazlı bez veya su ile temizlenmelidir. İlk dişler ağızda görünmeye başlamasından hemen sonra günde iki defa yaşına uygun diş macunu ve diş fırçası ile fırçalanmalıdır.

İki yaşından küçük çocuklarda dişler, dişi macunu diş fırçasına yüzeysel sürülerek direkt aile tarafından veya ailenin yardımı eşliğinde fırçalanmalıdır. 2-5 yaş arasındaki çocuklarda, diş fırçasına sürülen macun miktarı bezelyeden küçük olmalı (örn; mercimek tanesi) ve aile eşliğinde dişler fırçalanmalıdır. Şu unutulmamalıdır ki, çocuklarda manüplasyon yeteneği tam olarak gelişmediği için, efektif fırçalamayı belirli yaşlara kadar yapamazlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Tokay Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)