Hangi sıklıkla diş röntgenleri çektirmeliyim?

Her çocuk eşsiz olduğu için, diş filmlerinin gerekliliği çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Diş filmleri, hastanın şikâyet hikâyesi ve ağız içi muayenenin yetersiz olduğu durumlarda çocuk diş hekimine doğru tedavi planlaması için gerekli olacaktır.

Genel olarak, çocuklar yetişkinlerden daha sık diş filmine ihtiyaçları vardır. Gelişim döneminde oldukları için ağız, çene ve dişleri gelişir ve bu süreç oldukça hızlıdır. Onlar, yetişkinlerden daha fazla çürüğe yatkındırlar ve şüphelidirler. Yüksek risk grubu çocuklarda (çürük açısından), Amerikan Çocuk Diş Hekimliği Birliği (AAPD) altı ayda bir film alınarak dişlerdeki çürüklerin tespit edilmesini önerir. Düşük risk grubundaki çocuklarda ise bu sıklıkla daha az olacaktır ve Çocuk Diş hekimine danışılmalıdır.

Neden çürüğü olmayan çocuğumdan film almamız gerekli?

Diş filmleri, çürüklerin tespitinden daha fazlası demektir. Örneğin, filmler süren daimi dişlerin takibi, kemik hastalıklarının tespiti, dental kazaların boyutunu ölçülmesi veya ortodontik tedavinin planlanması için kullanılır. Dental filmler, diş hekimine klinik muayene sırasında tespit edilemeyecek olan durumların değerlendirilmesinde ve tedavi planlamasına izin verecektir. Eğer dişsel problemler erkenden tespit ve tedavi edilirse, bu daha rahat ve kabul edilebilir olacaktır.

Diş filmleri rutin olarak alınmalı mı?

Hayır. Diş filmleri, çocuğun ağız ve diş sağlığı değerlendirmek ve monitörize etmek istenildiğinde gereklidir. Bunun sıklığı çocuğunuzun kişisel ihtiyaçlarına göre şekillenir. Eğer çocuğunuz yakın zamanda olan diş hekimi ziyaretinden filmi varsa, bunun bir kopyasını çocuk diş hekimine getirerek radyasyon maruz kalma oranını azaltabilirsiniz.

Diş filmleri ne kadar güvenli?

Çocuk diş hekimi çocuğunuzun radyasyon maruz kalmasının azaltılması konusunda oldukça dikkatlidir. Radyasyon koruyucular ile çocukların film çekilirken aldıkları radyasyon miktarı oldukça azdır. Aslın bakılırsa, diş filmindeki radyasyon miktarı tespit ve tedavi edilmemiş dişsel problemlerden çok daha az risklidir.


 

Radyasyon koruyucular çocukları nasıl korur?

Kurşun önlükler, çocuklarınızın radyasyondan korunmasına yardımcı olacaktır. Günümüz ekipmanları, gereksiz X-ışını yansımalarını ve istenilen bölgeler dışındaki bölgelere ışınların yansımalarının önüne geçer. Yüksek hızda filmler, dijital filmler ve kurşun koruyucular çocuğunuzun en az radyasyona maruz kalarak onları garanti altına alırlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Tokay Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)