Bebeklerde Kolik

Hepimizin bildiği gibi; bebekler anne karnında dokuz ay boyunca, genelde başları aşağıda kalacak şekilde, sürekli annenin hareketleri ile sallanan, devamlı olarak annenin kalp atım seslerini ve çevredeki sesleri uğultu şeklinde duyacak şekilde büyür ve gelişirler. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir bilimsel çalışmada; anne karnında bebeğin duyduğu sesin, çim biçme makinesinin çıkardığı sese yakın olduğu gösterilmiş. Ne kadar da büyük ve boğucu bir ses değil mi ? Dokuz ay boyunca bu şekilde yaşayıp, sonra bir gün bembeyaz bir odada, herkesin ilgisi üstünde, ağladığında ona doğru bakan gözler... Okurken siz bile bunaldınız değil mi ? İşte koliğin açıklanamayan mekanizması tam olarak da bu bence.

Bebeklerde kolik; genelde yaşamın üçüncü haftasında başlayan, haftada en az üç gün, ardışık günlerde üç saatin üzerinde süren ağlama ve kıvranma atakları olarak adlandırılır. Kliniğime hasta yakınlarım; Hocam eminiz bu sefer bacağı kırıldı... , Hocam etinden et kopuyor bebeğimin gibi cümleleri ile giriş yaparlar. Ama tam o sırada bebkleri mışıl mışıl uyumaktadırlar. Çünkü araba yolculuğunu henüz bitirmiştir bebeğimiz.

Koliğin mekanizması ve nedeni tam olarak açıklanabilmiş değildir günümüz şartlarında. Kimi otörler henüz gelişmemiş bağırsak sistemiyle alakalı oldugunu söylerler. Kimi otörler merkezi sinir sisteminün yeni dünyaya hazır olmadıgından bahsederler..

Bana soracak olursanız koliğin nedeni; doğan bebeğimizin hala anne karnında olmak istemesi ve o ortamı aramasıdır. Zira çözüm önerilerimizden yarar görmesi, bunu daha da çok açıklar. Tabii ki alerjik bazı hastalıklar , bebeğimizde reflü olması, enfeksiyon dönemleri de araştırınca neden olarka ortaya çıkabilir ama bunlar oldukça nadirdir.

Öncelikle ağlama atağı sırasında olan bebeğinizi ayaklarını çok sıkmayacak şekilde KUNDAK YAPMANIZI öneriyorum. İyi yapılmış bir kundak ile bebeğiniz kendisini rahminizde hissedecektir. Eğer kundak yapmakta zorlanırsanız bebeğinizi karnı size değecek şekilde kucaklayabilirsiniz. ( kundak şeklindeki uyku tulumları da bu iş için kullanılabilir.) Sonrasında bebeğinizin kulağına yaklaşarak anne karnındaki kalp atımlarını taklit edercesine ‘’şşşş şşşş şşşş’’ şeklinde seslenebilirsiniz. Ağlama şiddetlendikçe siz de sesinizin şiddetini arttırabilirsiniz. Bu seslenmenin yanında; fön makinesi, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, davlumbaz sesi de size yardımcı olabilir. Veya internetten açacağınız beyaz gürültü seslerinden yarar görebilirsiniz. Sonrasında bebeğinizi sarsmayacak şekilde hafifçe sallamak sanki anne karnındaymış gibi gezdiğini hissettirir. Bebeklerin arabayla doktora gelirken susmalarının sebebi budur işte :) Aynı şekilde evinizin içinde de bebek arabasıyla gezdirebilirsiniz. Tabii ki bunlara ek olarak bebeğe rahat kıyafetler giydirmek, ılık bir duş aldırmak, ninni söylemek, bacaklarından karnına veya göğsünden karnına doğru masaj yapmak yararlı olabilecek uygulamalardır. Ancak dediğim gibi mekanizması bile net olmayan bir durumla karşı karşıya olduğumuzdan çözüm önerileri de haliyle değişik olacaktır. Siz yılmadan ve sabırla hepsini teker teker veya beraber deneyin lütfen.

  Sizlere karartıcı bir tablo göstermiş ve anlatmış olabilirim ancak iyi haberi en son sakladım.

Bebeğinizin kolik atağı yaklaşık üç- dördüncü ayda sonlacaktır. Ne olur biraz sabredin ve rahat olun.

Bebeğiniz kendi vucudunun farkına vardıkça çok daha keyifli ve eğlenceli olacaktır. Bu mucizevi süreçte onun yanında olun :)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Orcan Altan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)