Sağlam Çocuk Muayenesi Takibi

Sıcak bir Ağustos gününden tüm okurlara iyi günler diliyorum. Sitemizde daha önceden hep
hastalıklar ve hasta çocuklar üstünde konuştuk. Bugün bir değişiklik yapmak istedim ve aslında hep gözümüzden kaçan ama unutulduğu takdirde ciddi sonuçlara yol açabilecek ve hekimlik sanatının esas başladığı nokta olan sağlam çocuk muayenelerinden bahsetmek istiyorum. Evet hekimlik sanatının başladığı yer dedim çünkü bizler için önemli olan öncelikle hasta etmemek ve hastalıklardan korumaktır her zaman.
Eveeeet 9 ay beklediniz; ama iyi ama kötü bazılarımız güle oynaya, bazılarımız sürekli yatarak
ama sonuç olarak hep heyecanla hatırlayacağınız bir gebelik geçirdiniz. Gebeliğiniz süresince kafanızda hep soru işaretleri vardı nasıl olacak? emzirebilecek miyim?kime benzeyecek? Tabi çevreniz de sıkça bu sorulara çanak tuttu eminim :)
Kadın hastalıkları ve doğum hekimleri ile normalin üstünde bir bağ kuruyor genelde gebelerimiz.
Ama unutmayın bu bağ genelde 9 ayda sonlanıyor.Sonrasında devreye biz giriyoruz :) Ben her doğumda mutlaka söylerim artık kadın dogumcunuzla vedalaşın çünkü artık çocuk hekiminiz var diye :) Evet evet yanlış duymadınız doğumda söylerim. Bizler de doğumdayız. Çünkü sağlam çocuğun ilk muayenesi değerli ebeveynlerim; henüz bebeğiniz anne karnında iken başlar. Gebelerimiz ve aileleri ile hem tanışmak hem de o karındaki süpriz yumurtadan neler çıkacağını tahminde bulunmak için ayrıntılı bir öykü alırız. Biz ne kadar hazırlıklı olursak o kadar elimiz sağlam olur ve olabilecek sıkıntılarla o kadar kolay savaşabiliriz.
Anne karnındaki tanışmadan sonra ilk muayenemizi henüz bebeğimiz doğumhanede iken doğum
sırasında yapmamız gerekmektedir. Bebeği ilk gören kişi çocuk doktoru olmalı ki bir an once mudahale edebilelim olabilecek sorunlara ve bebeğimizle tanışalım :) Ten tene teması çocuk hekimleri gayet güzel yapabiliriz bunu unutmayın :) Ayrıca doğum anında Hepatit B aşısı ilk dozunuz ve K vitamini tedaviniz doğumhanede uygulanmalıdır. Yani bebeğiniz doğumhaneden çıkmadan;
1-Anne ile ten tene temas
2-Hepatit B aşısı ilk doz
3-K vitamini aşısı uygulanmalıdır

Doğum sonrası henüz hastanede yatar iken en az 2-3 kez tekrardan çocuk doktoru ile hastanın
birleşmesi gerekmektedir. Çocugumuzun kaldığı her gun tekrarlayan kereler muayene edilmesi, anne ile arasındaki emzirme uyumuna, sarılık takibine ve kilo takibine bakılması gerekmektedir. Beslendikten sonraki 24. saatinde ilk topuk kanı hastane alınmalıdır ve iştme testiniz henüz hastaneden çıkmadan yapılmalıdır. Yani siz hastaneden taburcu olmadan;
1- Çocuk hekimi tarafından en az 2 kez muayene
2- Bebeğiniz ile emzirme deneyiminizin muayenesi
3-Topuk kanı
4-İşitme testi niz mutlaka yapılmalıdır.

Doğum sonrası evinize taburcu olduğunuzda o mucize bebeğinizle baş başa kaldığınızda aklınıza
her şeyin en olumsuzu gelecek bunu asla unutmayın :) Bir an önce o kötü düşüncelerden uzaklaşın ve rahatlayın. Ama gene de çocuk doktorunuzdan kriz anlarında ulaşılabilecek bir telefon numarası istemeyi unutmayın.

Taburculuk sonrası ilk pediatri muayeneniz 3 ile 5. günler arasında olmalıdır. Çocuk doktoruna
başvurduğunuzda bebeğinizin ayrıntılı muayenesini, beslenme sıklıgı ve takibini, sizin sütünüzü
sorgulaması gerekmektedir. Bebeğinizin kilosuna bakıp anne sütünün yetip yetmediğinin kararı hasta yakını ile beraber verilmelidir. Bakın özellikle söylüyorum anne sütünün yarayıp yaramadıgı değil yetme durumundan bahsediyorum. Çünkü HER ANNE SÜTÜ YARARLIDIR. Ayrıca ilk kontrolunuzde bebeğinizin sarılık durumuna bakılması gerekırse kan tahilili alınması gerekmektedir.

D VİTAMİNİ DESTEĞİ 400 IU OLACAK ŞEKİLDE YENİDOĞAN HER BEBEĞE İLK

MUAYENEDE BAŞLANMALIDIR. 15 GÜN BEKLENMESİ ESKİ BİR UYGULAMADIR.
Dolayısıyla 3-5.günler arasındaki çocuk sağlığı ve hastalıkları muayenenizde;
1-Bebeğinizin ayrıntılı fizik muayenesi yapılmalıdır.
2-Bebeğinizin sarılık muayenesi yapılmalı gerek duyuluyorsa kan tahlili yapılmalıdır.
3- Bebeğinize 400 IU D vitamini takviyesi verilmelidir
Evveeeet ; sağlık ocağında 7 gunlukken alınan topuk kanı sonrasında 15 günlükken tekrar çocuk
doktoru muayenesi yapılmalıdır. Çocuk doktoruna her gittiğinizde bebeğinizin ayrıntılı fizik muayenesi yapılmalı, beslenmesi sorgulanmalıdır. 15 günlükken çocugunuzun artık doğum kilosunu yakalamış olmasını beklemekteyiz. Ayrıca 15. günde eğer risk faktörü varsa bebeğinizden doktorunuzun isteği doğrultusunda tiroid fonksiyon testlerini gönderebilirsiniz.

5 günlük kontrolün ardından 1.ay, 2. ay diye ay ay devam ederke bir yaşına kadar ayda bir
sağlam çocuk kontrolu gerekmektedir. Bu süreçte 1 aylıkken kalça ultrasonu ve göz muayenesi yapılması unutulmamalıdır. Her muayenede ayrıntılı bir fizik muayene ve sorgulama yapılmalıdır. Bir yaşın üstünde iki yaşına kadar 3 ayda bir; iki ile 3 yaş arası 6 ayda bir sonrasında ise yılda bir sağlam çocuk kontrolu gerekmektedir.

Ayrıca yılda bir tam idrar tetkıkı verilmesi, tansiyon ölçülmesi, diş hekimi kontrolü ve göz hekimi kontrolu mutlaka yapılmalıdır.
Eğer ailede 55 yaş altı koroner arter hastası, kolesterol hastası, obezite hastası , erken kalp krizi
geçiren birey varsa; anne ve babada kolesterol düzeyi 240 mg/dl üstünde olan hastalarımızda 3 yaş sonrası kolesterol değerlerine bakmak yeterli ve uygun olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Orcan Altan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)