Bebeklerle Oynanacak Oyun Önerileri

Yazar Aslıhan Erçakar Tellioğlu • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:

Oyun, çocuğun gelişimini en güzel destekleyecek yollardandır. Bebeklik döneminde oynadığınız oyunlar çocuğunuzun bilişsel gelişimini destekler. Dil gelişimine katkıda bulunur. Her alanda gelişimini hızlandırır. En önemlisi çocuğunuz oyun yoluyla sakinleşir ve kendini güvende hisseder. Aynı zamanda oyunun anne-çocuk bağlanmasını güçlendirdiği bilinmektedir.

Peki nasıl oyunlar oynayabiliriz?

1-) Tünel oyunu, Ayakta bacaklarınız açık bir şekilde durun. Önce bebeğinizi bacaklarınızın arasından yardımla tren “çuf çuf” sesi çıkararak birkaç kere geçirin. Bakalım bunun ardından kendisi aynı sesi çıkararak emekleyerek veya yürüyerek geçmeye çalışacak mı? Denedikçe onu alkış ile teşvik edin. Hatta eline tekerlekli bir oyuncak verip tünelden itip geçirmeye de teşvik edebilirsiniz.

2-) Ayna oyunu, Bebeğinizi bir aynanın karşısına oturtun veya siz ona bir ayna tutun. O aynaya bakarken, başının ve yüzünün çeşitli yerlerine dokunup isimlerini söyleyin. Ardından isimlerini söylediğiniz yerlere onun dokunmasını isteyin. Alışması biraz zaman alabilir.Bu oyuna alıştıktan sonra aynı şekilde aynada kendi yüzünüz ve başınıza dokunup yine isimlerini söyleyebilir, sonra ardından isimleri söyledikçe bebeğinizden sizin yüzünüze dokunmasını isteyebilirsiniz.

3-) Blok oyunları, Renkleri, şekilleri öğreten blok oyunları oynayabilirsiniz. Blok vb oyunlarınız yoksa evde farklı renkli eşyaları (kumaş, yastık, meyve vb) kullanarak aynı renk ve şekilde olanları eşleştirmesini öğretebilir bunu bir oyuna çevirebilirsiniz. Örneğin, kırmızı 2 elma varsa birini çok zor olmayan bir yere diğer birkaç farklı gıda veya eşya ile saklayıp elinizdeki kırmızı elmayı göstererek aynısını bulmasını isteyebilirsiniz.

4-) Yastık oyunu, küçük çocuklar yastıklardan yapılmış küçük evlerin içine girip saklanmaya bayılırlar. Koltuk yastıklarından bir ev yapıp içine girip hayali bir oyun yaratabilirsiniz. Ormanda kamp yapıp, denizde hayali balık tutabilirsiniz. Hayallerinizde korkunç öğeler bulunmamasına dikkat edin. Denizde size köpek balığı saldırmasın, fırtına kopup geminiz batmasın. Mümkünse balık tutun sonra onları eve götürün vb. güzel bir gün geçirin.

5-) Paketleme oyunu, 3-4 adet küçük oyuncak seçip onları alüminyum folyo ile paketleyin, bebeğinizin önüne koyun ve “Sence içinde ne var?” diye sorun. Sonra onu pakedi açmaya teşvik edin, buna bayılacaktır. Açtıktan sonra bile hem folyo, hem de oyuncak ile oynamaya devam etme ihtimali yüksektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aslıhan Erçakar Tellioğlu Psikoloji, Çocuk Gelişimi Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)