Bel Ağrılarına Yeteri Kadar Önem Veriyor Muyuz?

Yazar Çağrı PerçemFizyoterapist • 2 Ekim 2019 • Yorumlar:

Zaman zaman hepimizde sorun olarak görülebilen bel ağrıları gerçekten önemsenmesi gereken bir sinyal bu ağrı iç organlarımızda var olan bir problemi gösterebileceği gibi aynı zamanda toplumumuzda sık görülen bir bel fıtığı sinyali ve ya bir omurga eklemi problemi olabilmektedir. Burada bu ağrıyı hisseden hastaların birden sonuç bulmaya yönelik çalışmalarından ziyade ağrının nedenine yönelik çalışmaları daha doğru olacaktır. Sıklıkla görmekteyiz ki duruş bozuklukları, yanlış yapılan egzersizler ayak tabanı problemleri,pelvis ( leğen kemiği ) problemleri de bel ağrısı şeklinde yanıt gösterebilmektedir ve çoğu zaman basit tekniklerle bu problemlere yönelik yapılan düzenlemerle sonuç alınabilmektedir . Ayrıca konum ve fonksiyonellik açısından çok önemli yere sahip olan derin bel kaslarımızın güçsüzlüğünde de sıklıkla karşılaştığımız bel ağrısı için doğru egzersiz şekli, doğru beslenme , egzersiz şiddeti , süresi ve sıklığı gibi kavramlar çok önemlidir .

Genellikle masa başı çalışanlarda bilgisayar kullanımına bağlı olarak omuzların ve boynun öne gitmesi sonucu olarak görülen artmış kifoz buna yanıt olarak vücudumuzdaki ağırlık hattını ortalamak için istemsiz yapılan bel çukurunu arttırmamız ( artmış lordoz ) ilerleyerek bel ağrısı yanıtı oluşturabilmektedir.

Vücudumuzu teker teker halkalardan oluşan bir zincir olarak düşündüğümüz zaman bel bölgesinin bu zincirin olmazsa olmaz en önemli halkası olduğunu ve vücudumuzdaki diğer bölgelerde oluşabilecek problemlerin temelinde bu halkanın mutlaka incelenmesi gerektiğini unutmamalıyız .

Profesyonel ve veteran sporcularda da sporun biyomekaniğinde çok önemli bir yere sahip olan bel bölgesi özellikle sporcu performansı geliştirilmesinde ve spor sakatlıklarının önüne geçilmesinde önemli yere sahiptir . Futbol, basketbol gibi takım sporlarına ek olarak özellikle patlayıcı güç , refleks , koordinasyon gerektiren bireysel sporlarda da ( tenis , atletizm gibi ) sporcunun belirli periyodik aralıklarla fizyoterapist tarafından analizleri yapılarak bel bölgesi ve bu bölgeden kaynaklı oluşabilecek diğer bölge sakatlıklarının önüne geçilebilmektedir .

 Hiçbir analiz yapılmadan sırt üstü yüz veya her gün yürüyüş yap tavsiyeleri verilmeyecek kadar önemli olan bel ağrısı sinyali doğru bir analiz sonrasında basit manuel terapi teknikleriyle düzeltilebilmektedir . Bu analizler ile sonrasında olabilecek bel fıtığı- faset eklem problemleri sinir sıkışmaları gibi rahatsızlıkların da önüne önceden  geçebilmek mümkündür . Sağlıklı günler dilerim . 

Unutmayalım ki ağrısız yaşam mümkün .

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Çağrı Perçem Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)