BEL AĞRILARINA ENDOSKOPİK MİKROCERRAHİYLE ÇÖZÜM

Yazar Özerk OkutanBeyin Ve Sinir Cerrahı • 24 Mayıs 2017 • Yorumlar:

İyi bir eğitim ve tecrübe gerektiren bu tedavi yöntemini başta Ankara olmak üzere önemli eğitim merkezlerinde yoğun olarak uygulayan ve eğitimlerini de veren Prof. Dr. Okutan, bu teknikte ülkemizdeki en tecrübeli birkaç cerrahtan biri olarak tanınıyor. Omurga cerrahisi ve omurga kaynaklı ağrı tedavisi özel ilgi alanı olan Prof. Dr. M. Özerk Okutan bu tedavi yöntemi ile ilgili sorularımızı cevapladı.

  • Endoskopik Ağrı Tedavisi hangi hastalara uygulanabilir?

Kronikleşmiş bel ve bacak ağrıları olan hastalar için uygulanan endoskopik kapalı bir tekniktir bu tedavi yöntemi. Özellikle omurilik kanalı daralmış, omurgalarında bozukluklar olan ve bu yüzden sinir sıkışmalarından muzdarip hastalarla, daha önce değişik nedenlerle bel ameliyatı olmuş ancak yeterli faydayı görmemiş, daha önce aldığı cerrahi dışı tedavilerden sonuç alamamış bel ve bacak ağrılı hastalar bu yöntemin uygulanabileceği önemli hasta gruplarıdır. Ayrıca bel omurgalarıyla ilgili açık cerrahiyi kaldıramayacak yaşta olan, açık cerrahiyi istemeyen, kalp-akciğer gibi dahili sorunlarından dolayı ağır cerrahi yapılamayan ya da uyutularak anestezi yapılması riskli hastalarda da uygulanmaktadır. Bu hastaların artık kronikleşmiş bel ve bacak ağrılarının tedavisi için ciddi bir seçenek olarak uzun zamandır uyguladığım ve sonuçlarından hem hastalarımın hem de benim memnun olduğum bir tedavi yöntemi.

  • Bu işlem nasıl yapılıyor?

Kapalı bir işlem. Kuyruk sokumundaki doğal bir açıklığı kullanarak 3 milimetre gibi çok küçük bir delikten içinde kamera ve lazer sisteminin olduğu özel bir kateterle omurilik kanalına giriyoruz. Takiben omurilik kanalını ve sinirleri sıkıştırarak bel ve bacak ağrılarına neden olan anormal yapıları kameradan da görerek ağrıyı giderme işlemlerini yapıyoruz. Tüm işlemler yaklaşık 20 dk sürüyor.

  • Bu işlem sırasında hastalar uyutuluyor mu?

Hayır. Bu işlemin önemli bir avantajı da hastanın uyutulmadan, ya belinden uyuşturularak ya da hafif bir sedasyonla yapılabilmesidir. Bunun için Anesteziyoloji ve Reanimasyon ekibinin çok tecrübeli olması işimizi iyice kolaylaştırır.

  • Hastalar kaç günde normal hayatına dönebiliyor?

Endoskopik mikrocerrahinin en önemli avantajı da burası. Hasta sadece işlemin yapıldığı akşam hastanede yatıyor. Sabah da eğer isterse tamamen günlük hayatına, işine gücüne dönebilir. Özel bir istirahat ya da bakım gerektirmiyor.

  • Son söz olarak ne söylemek istersiniz?

Hastalığın adı aynı olabilir. Ancak herkeste farklı şikayetlere neden olur ve farklı tedaviler gerektirebilir. O yüzden, hangi tedaviyi uygulayacaksak uygulayalım, tedavi şekline hastayla birlikte karar vermenin en doğru yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Herkese ağrısız, sağlıklı bir hayat diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özerk Okutan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)