Bel Fıtığı ve Fizyoterapi

Yazar Uğur DurmazFizyoterapist • 6 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Çeşitli sebeplerle oluşan bel fıtığından dolayı ağrı çeken insanların ameliyatsız bir şekilde iyileştirilebileceğini biliyor musunuz?
Gerçek şu ki fıtık ilerledikçe, ameliyatsız tedavilerle fıtığın gerilemesi daha hızlı olabilir. Ameliyat seçenegi bir gerçektir ama ilk akla gelen yöntem olmamalıdır çünkü vücudumuz kendini toparlayabilen bir yapıya sahiptir. Doğru adımları atarak zamanla iyi olabilirsiniz.

Bel fıtığı olan hastalarımızın en büyük problemi, ağrılarının tedaviye hemen yanıt vermemesidir. Ancak fizik tedavide kullanılan ve kişiye özel olarak düzenlenen manuel terapi, egzersiz programları, elektriksel kas güçlendirme ve ağrı azaltma programları, doku metabolizmasını hızlandıran sıcak uygulamalara (sıcak paketler ve ultrason gibi) hastalarımızın cevap vermesi zaman alabilmektedir. Bir de kişinin tüm kas güçlerinin tek tek belirlenip, zayıf olanların güçlendirileceği özel egzersiz programları, postürün (duruşun) düzeltilmesi, ileride hayat boyu kullanabileceği egzersiz uygulamalarının fizyoterapist eşliğinde kişinin rahatsızlığına özel bir şekilde düzenlenmesi gerekir. Araştırmalar göre, kişiye özel egzersizlerle ve manuel terapi uygulamalarıyla iyileştirme tetiklenebilir ve fıtığın düzelmesi sağlanabilir. Bel kayması ve kanal darlığı gibi ileri bel rahatsızlıklarında bile ameliyat olan ve fizik tedavi gören kişiler karşılaştırıldığında bir sene sonra iki grup arasında fark izlenmemektedir. Yine kopmuş düzeyde (sekestre) bel fıtıklarının % 96, kanal içine yayılmış bel fıtıklarının ise (ekstrüde) % 70 oranında gerilediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla hastalarımız fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına harfiyen uyup, ağrılarının azalması konusunda sabırlı olurlarsa, ağrısız ve kaliteli yıllar onları beklemektedir. Bilimselliği olmayan yöntemlerden, yanlış egzersizlerden ve uygulamalardan uzak durmak sağlıgınıza için doğru adım olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Durmaz Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)