Bel ve Boyun Fıtığı İçin Öneriler

Yazar Bünyamin AydınFizyoterapist • 16 Şubat 2021 • Yorumlar:

Şüphesiz içerdiği birçok güçlükle birlikte ev hanımlığı en zorlu işler arasında yer almaktadır. Yapılan işler için uzun süreli ayakta geçirilen zaman, vücudun ergonomik kullanılmaması, tekrarlayan zorlayıcı hareketler ve bunların neden olduğu zorlanmalar ile birlikte başta omurga olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde problemler meydana gelmektedir. Ağır ev işi yapan kadınların %60’ı her yıl çeşitli kas-iskelet sistemi sorunlarına bağlı olarak günlük yaşamın gerektirdiklerini yapamamakta ve vücutlarının çeşitli bölgelerinde ağrı problemi yaşamaktadır. Ortaya çıkan bu problemlerin büyük kısmına da bel ve boyun fıtıkları neden olmaktadır. Peki, bel ve boyun fıtığı olan kişiler ev işlerini yaparken omurgasını nasıl korumalıdır, nelere dikkat etmelidir? Bunları şu şekilde ifade edebiliriz.

BEL FITIĞI OLAN KİŞİLERİN EV İŞLERİNİ YAPARKEN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR

 

Uzun süre ayakta aynı pozisyonda kalmak, dizleri bükmeden yere eğilip bir şeyler almak, ani bir şekilde yapılan ters ve zorlayıcı hareketler, ağır yük taşımak gibi faaliyetler bel omurlarına binen yükü artırmakta ve bel fıtıkları için oldukça zorlayıcı olmaktadır. Yapılan işler sırasında bele binen yükü azaltmak için; bulaşık makinesi boşaltılırken dizler hafif bükülerek aşağıya doğru eğilmeli, ev süpürürken süpürge sapı kişinin kendi boyuna göre ayarlanmalı, yerden bir şeyler alıp kaldırılacağı zaman dizler bükülerek alınmalı; ütü yapmak, yemek hazırlamak gibi uzun süre ayakta kalınmasını gerektiren işlerde mutlaka 20-30 dakikada bir ara verip biraz dinlendikten sonra yapılan işe devam edilmelidir. Kesinlikle aşırı derecede öne doğru eğilerek ya da dizler üzerine çökerek yer silinmemeli, omurgayı olabildiğince dik tutabilecek uzun saplı yer silme aparatlarından faydalanılmalıdır.

 

BOYUN FITIĞI OLAN KİŞİLERİN EV İŞLERİNİ YAPARKEN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR

 

Boynu aşırı derecede öne eğerek yapılan işler, boyun kaslarını zorlayıcı ani hareketler, uzun süre aynı pozisyonda kalınması, boyun omurlarına binen yükü artırmakta ve boyun fıtıkları açısından büyük bir risk teşkil etmektedir. Ütü yaparken boyun aşırı derecede öne doğru eğilmemeli, yüksekliği ayarlanabilir masa kullanılmalıdır. Yemek yaparken tezgâha ne çok yakın ne çok uzak durulmamalı, başın öne doğru aşırı eğilmesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya dikkat edilmeli, mutlaka belirli aralıklarla kısa molalar verilip dinlendikten sonra yapılan işlere devam edilmelidir. Raf düzenleme, perde asma gibi göz seviyesinin üzerindeki aktivitelerde boyun eklemleri ve omurlarını aşırı derecede arkaya doğru zorlamamak için yeterli seviyede bir merdiven ya da basamak takviyesi kullanılmalı, yapılan iş sırasında boyun kaslarına binen yük azaltılmalıdır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bünyamin Aydın Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)