Beslenme ile ilgili en sık sorulan 10 soru 10 cevap

Yazar Yasemin HüseyinDiyetisyen • 15 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Beslenme ile ilgili en sık sorulan 10 soru 10 cevap

1) Aç kalarak kilo vermek sağlıklı mıdır?

Değildir. Aç kalarak yapılan zayıflama diyetlerinde, kilo kaybı yağsız vücut kitlesi dediğimiz kastan olur. Vücut metabolizmayı yavaşlatır ve yağı yakmak yerine depolama mekanizması geliştirir. Bilinçsiz yapılan diyetlerde kan yapı taşları olan folik asit, demir ve B 12 vitamini yeterince alınmaz.

2) Kahvaltı yapmadan diyet yapmam doğru mu?

8-12 saatlik açlıktan sonra vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacak en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı atlanırsa gün içerisinde kan şekeri düşer ve doyma hissi olmaz. Özellikle akşam yemeklerinde çok hızlı ve fazla miktarda yemek yenebilir. Kilo vermek yerine kilo artışı olabilir.

3) Vitaminler kilo aldırır mı?

Hayır; kilo aldırmaz. Vitaminler enerji (kalori) içermezler. Sağlığımızın korunması için gerekli olan besin öğeleridir. Vitamin kullanan kişilerin yemek yeme davranışları değişirse kilo artışı olur.

4) Zayıflama diyetini uygularken su içmeli miyim?

Evet; her bireyin günlük 2-2,5 litre kadar su tüketmesi gerekir. Bu miktar yaz aylarında 3 litreye kadar çıkabilir. Gün içerisinde içilen diğer sıvılar (çay, kahve, gazlı içecekler) su yerine geçmez. İçilen su az ise idrar rengi koyu, yeterli ise idrar rengi açık olur.

5) Asitli yiyecek (limon,greyfurt gibi) ve içecekler (soda, sirkeli su gibi) kolay kilo vermeyi sağlar mı?

Hayır; hiç bir yiyecek ve içecek tek başına kilo verdirmez. Yalnız son zamanlarda yapılan araştırmalarda kalsiyum ve C vitamininden zengin besinlerin diğer besinlerle birlikte tüketildiğinde depo yağların yakılmasını hızlandırdığı görülmüştür. Ayrıca sodanın fazla içilmesi yüksek tansiyonu olan kişilerde sakıncalıdır.

6) Karbonhidrat içeren besinleri diyetten çıkararak, bol proteinli besinlerle kilo verebilir miyim?

Kilo verebilirsiniz fakat sağlıklı olmaz. Bol protein tüketmek aynı zamanda doymuş yağ tüketimini de artırır. Bu durum bazı kanser türlerinin oluşmasına, kalp hastalıkları ve şeker hastalığına zemin hazırlar. Günde 40-50 gram karbonhidrattan daha az tüketmek kanda keton cisimciklerinin oluşmasına neden olur bu da ağızda asetona benzer kokunun oluşmasına yol açar.
Yağ kitlesinden kilo vermek istiyorsanız; et, süt, yumurta gibi tam tahıllı ekmek, meyve ve sebze grubu besinleri de yeterli tüketmek gerekir.

7) Gece yatmadan önce yediğimiz yemek kilo aldırır mı?

Aldırabilir; bu durum vücudun aldığı kaloriyi enerjiye dönüştürme hızına bağlıdır. Yatmadan 4 saat önceden ana öğünün (akşam yemeği) ve yatmadan 2 saat önceden ara öğünün (meyve,süt... vb) tüketilmesi gerekir. Gece geç saatlerde yenilen yemek hem uyku kalitesini etkiler hem de gastrit gibi midede sindirim şikayetleri oluşturur.

8) Çok fazla kahve içmek metabolizma hızını artırır mı?

Kahvenin içindeki kafeinin metabolizma hızını artırıcı etkisi vardır, fakat kahve aynı zamanda uyarıcı bir içecektir. Gün içerisinde 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır. Bazı kişilerde kalp krizi ve taşikardi gibi riskler oluşturabilir.

9) Zayıflama programı bittikten sonra kilomu nasıl korumalıyım?

İstenen hedef kiloya ulaştıktan sonra tekrar eski beslenme alışkanlıklarına dönmemek gerekir. Kilo verme süresi aynı zamanda ‘beslenme davranışı değişikliği’dir. Kilo koruma programı ile bu süre en az 6 ay ortalama 2 yıl olmalıdır. Bu vücudun yeni kiloya adapte olma sürecidir.

10)Menopozda kilo verebilir miyim?

Verilebilir; daha önce hiç kilo sorunu yaşamayan kadınların menopoz döneminde kilo aldığı gözlenmiştir. Hormon düzeyinin değişmesi ve metabolizma hızının azalmasıyla kilo artışı olur. Böyle bir durumda dengeli bir beslenme ve düzenli yürüyüşlerle kilo verilebilir.

  • AKLINIZDA BULUNSUN:

CEVİZ:

içerdiği kalsiyum ve fosfor nedeniyle zihnin yorgunluğunu giderir. Kolesterol içermez, bitkisel protein içerir.100 gram ceviz de 14 gram protein vardır. Kalp dostudur. Kolesterol, LDL, Trigliserit gibi kan yağlarının düşmesinde faydalıdır.

100 gram ceviz yaklaşık 650 kaloridir.günde 2-3 tane tüketilmesi sağlık için yeterlidir. Tekli doymamış yağlardan zengindir. (Omega 3)B2, B6, E vitamini ve potasyumdan açısından zengindir.

Kayısı:

Lif ve potasyum yönünden zengindir. Bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir besindir. Cilt ve görme fonksiyonları için gerekli olan A vitamini içerir. 100 gram kuru kayısı 260 kaloridir. 100 gram taze kayısı 75 kaloridir. Sabahları aç karnına tüketildiğinde kabızlığa iyi gelir.
 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)