Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Yazar Şeyma Dönmez KulaDiyetisyen • 20 Kasım 2020 • Yorumlar:

Günümüz teknolojisinde bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça doğru bilgiye ulaşmak bir o kadar da zorlaşıyor. Beslenme bir bilim dalıdır ve bilimsel kaynaklara dayalı doğrular vardır. Sağlıklı beslenmenin popüler bir konu haline gelmesi asılsız bilgilerin daha da çoğalmasına ve prim yapmasına sebep olmaktadır. Doğruluğuna inanılan bu yanlış bilgiler bireyleri yeterli ve dengeli beslenmeden uzaklaştırmaktadır. Beslenme programlarının, kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, aktivite düzeyi, sosyoekonomik durumu, hastalık durumu gibi birçok faktörün değerlendirilmesi ve bireye özgü olarak planlaması son derece önemlidir.

1-DİYET YAPARKEN ASLA EKMEK TÜKETİLMEMELİDİR. / YANLIŞ

Çoğu kişi diyet yapmaya başlayınca ilk olarak ekmeği beslenmesinden çıkarır. Kilo almanın temeli günlük almanız gereken enerji miktarının üzerinde kalori alımıdır. Bu fazla enerji sadece karbonhidrattan gelmez, suçlu ekmek değildir. Beslenme programlarınızda ekmeğe yer verebilirsiniz, burada dikkat etmeniz gereken ekmeğin çeşidi ve ihtiyacınıza uygun olarak tüketmeniz gereken miktarıdır. Tam buğday, tam tahıl ve çavdar unundan yapılmış ekmekleri günlük almanız gereken kaloriye uygun miktarlarda beslenmenize ekleyebilirsiniz.

2- ÇAY, KAHVE SUYUN YERİNİ TUTAR. / YANLIŞ

Bireylerin günlük alması gereken sıvı miktarı kg başına 30 ml olmalıdır. Çay-kahve tüketiminin su yerine geçtiği düşünülmektedir ancak durum tam tersidir. Çay-kahve gibi içecekler diüretik oldukları için vücuttan su atımına sebep olmaktadır. Günlük su tüketiminin gerekenden az miktarda olması ve çok fazla çay-kahve tüketimi vücutta ödem problemi yaratabilir ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir. Bu sebeple günlük su tüketimine dikkat edilmeli, mümkünse her çay-kahve tüketimi sırasında bir bardak su içilmelidir.

3- ÖĞÜN ATLAYARAK VE KENDİMİ AÇ BIRAKARAK DAHA HIZLI KİLO VEREBİLİRİM. / YANLIŞ

Kilo vermek her zaman tartıda görünen rakamlardan ibaret değildir, önemli olan verdiğiniz kilonun yağ kaybı olmasıdır. Sanılanın aksine öğün atlamak ve aç kalmak kilo alımı ile sonuçlanabilir. Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma durumu ‘kıtlık’ olarak algılamakta ve savunma mekanizması gereği tüketilen her besini yağ olarak depo etmektedir. Yani çok düşük kalorili beslenme metabolizmayı yavaşlatır, tartıda kilo kaybı görülse bile bu yağ kütlesi kaybı değil, kas ve sıvı kaybı olmaktadır. Yavaşlayan metabolizma hızı sonucu, açlık durumu bırakılarak normal beslenme düzeninize geçtiğiniz andan itibaren verdiğiniz kilonun fazlasını geri almak kaçınılmaz sondur.

Öğün atlamak ve aç kalmak yerine, ihtiyacınız olan doğru besinlerin tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

4- LİGHT ÜRÜNLER KİLO ALDIRMAZ VE İSTEDİĞİM ZAMAN İSTEDİĞİM MİKTARLARDA TÜKETEBİLİRİM / YANLIŞ

Ürünlerin üzerinde yazan ‘light’ ya da ‘diyet’ ibaresi hepimize cazip gelse de tüketilen bütün besinlerde olduğu gibi light ürünlerin de kalorisi olduğunu unutmamak gerekir. Genelinde yağ miktarı azaltıldığı için  kalorileri de bir miktar azalmış olur ancak kalorisiz değildir. Bu nedenle besinler alınırken etiket okunmalı ve doğru yorumlanmalıdır. Sınırsız tüketebilirim algısı  ile fazla tüketilen light ürünlerinde yüksek enerji alımı sebebiyle kilo artışına sebep olacağını unutmamalı ve porsiyon kontrolü yapmalısınız.

5- SABAHLARI AÇ KARNINA LİMONLU SU İÇMEK YAĞ YAKAR. / YANLIŞ

Maalesef aç karnına içilen limonlu ya da sirkeli suyun zayıflamaya etkisi olduğunu kanıtlayan bilimsel bir çalışma yok. Limon diğer meyveler gibi birçok vitamin ve mineral açısından zengindir. Limonlu su içmek C vitamini  alımına destek olabilir, şişkinlik hissinin azalmasını sağlayabilir, bir miktar tokluk hissi yaratabilir. Ancak aç karnına içtiğinizde asit düzeyinden dolayı mide hassasiyetine yol açarak ülser, gastrit gibi hastalıkların oluşmasına neden olabileceğini unutmayalım.

Yağ kaybı için mucize bir besin yok, tek bir besinle mümkün olsaydı Obezite bir hastalık olmazdı. Yağ kaybı ancak beslenme tedavisi ve fiziksel aktivitenin arttırılması ile mümkün olacaktır. Yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltmeye başlamalı, popüler fikirlerden olduğunca uzak durmalı ve sizin için en doğru olan ve yaşam boyu sürdürebileceğiniz bir beslenme tarzı oluşturmalısınız.

‘’BESİNLER İLACINIZ OLSUN’’ -HİPOKRAT

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)